Lansarea cărţii ,,270 de ani spre Cer” în Parohia Galşa

Într-o atmosferă de-a dreptul feerică, la crucea de hotar de pe dealul de deasupra Galșei, a fost lansat duminică seara volumul de studii și articole „270 de ani spre cer”, îngrijit de către părintele paroh Lucian Adorian Trif și de către prof. Eugenia Groșan, directorul Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, totodată și fiică a locului.

Inedita lansare de carte, considerată de către poetul Vasile Dan, președintele filialei arădene a Uniunii Scriitorilor de România, ca fiind cea mai mare și mai spectaculoasă la care a participat în ultimii ani, a adunat în poienița de sub crucea din deal peste 300 de gălșeni și de invitați de seamă din județ și chiar din străinătate. Alături de părintele paroh Adorian Trif, gazdele evenimentului au fost primarul Șiriei, Valentin Bot, alături de consilierul județean Garofița Popa, care au reușit să transforme poienița de sub cruce într-un loc excelent pentru o lansare de carte, amenajat cu un cort încăpător, scaune pentru toată lumea, sonorizare, pliante, mape etc.

Apariția editorială a fost prilejuită de aniversarea a 270 de ani de la târnosirea actualei Biserici ortodoxe din Galșa, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, eveniment petrecut în anul 1749.

Deschizând lucrările manifestării de ieri, ÎPS Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a vorbit despre satul românesc și despre așezarea acestuia în centrul preocupărilor Patriarhiei Ortodoxe Române pentru anul în curs, felicitându-i pe gălșeni cu ocazia acestei frumoase aniversări. Chiriarhul a făcut şi o scurtă prezentare a cărţii, prin prisma strădaniilor de punere în lumină a virtuţilor satului românesc în acest an omagial.

La rândul său, PS Dr. Siluan Manuilă, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria a evidențiat frumoasa preocupare a tuturor oamenilor de știință și cultură implicați în elaborarea volumului „270 de ani spre cer”. Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a vorbit despre bogăția economică și culturală a localităților podgorene, subliniind hărnicia locuitorilor din comuna Șiria și felicitându-i pentru cei 270 de ani scurși de la târnosirea actualei biserici ortodoxe din Galșa.

Mai departe, moderatoarea evenimentului, prof. Eugenia Groșan, le-a dat cuvântul tuturor celor care au publicat articole științifice sau culturale în volumul despre Galșa, fie ei oameni ai locului sau invitați. Am remarcat, cu deosebită plăcere, faptul că majoritatea gălșenilor s-au prezentat la eveniment îmbrăcați în minunetele costume naționale podgorene, în frunte cu doamna consilier județean Garofița Popa și cu soția primarului Valentin Bot.

La sfârșitul lansării de carte, un grup de elevi din Galșa au recitat câteva poezii în grai popular, spre deliciul asistenței. A urmat un recital de muzică folk și o agapă oferită de către deosebit de primitoarele gazde gălșene, în mirifica poieniță de la crucea din deal, aureolată de amurgul soarelui acestui frumos început de septembrie.

Drăgan Cătălin-Iulian