Proiecte sociale pentru tinerii, vârstnicii și familiile defavorizate din mediul rural, derulate prin Parohia Ortodoxă Buhani

Primele zile ale lunii septembrie și totodată ale noului an bisericesc, au reprezentat un prilej de bucurie, mângâiere și nădejde duhovnicească pentru categoriile vulnerabile ale credincioșilor rămași la vatra localităților Buhani și Minead, prin derularea unor proiecte cu caracter social.
Cele două proiecte au vizat categoriile persoanelor vârstnice și singure, ale familiilor defavorizate, precum și ale tinerilor școlari din cuprinsul celor două localități, avându-se în vedere dificultățile de natură economică, socială dar și demografică care afecteză, în general, satul românesc de astăzi.
„Masa Bucuriei” – cel dintâi proiect, derulat și în acest an, prin purtarea de grijă a ÎnaltPreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut în vedere sprijinirea persoanelor vârstnice și singure, precum și a familiilor defavorizate, din cuprinsul Parohiei Buhani, Protopopiatul Sebiș, care au beneficiat de produse alimentare, în baza Parteneriatului Național, derulat de către Patriarhia Ortodoxă Română în parteneriat cu Selgros Cash & Carry.
În acest an, 40 de familii au fost beneficiarii pachetelor cu produse alimentare distribuite de către Parohia Ortodoxă Buhani, prin Preotul paroh și Comitetul Parohial.
Cel de-al doilea Proiect intitulat: „Educând o generație putem schimba viitorul unei țări”, a avut ca scop prevenirea abandonului școlar, și susținerea școlarizării tinerilor proveniți din familii ori zone defavorizate.
În cadrul acestui proiect care vizează sprijinirea a 3000 de copii cu risc de abandon școlar, copiilor din localitățile Buhani și Minead fiindu-le distribuite un număr de 40 de kituri de rechizite școlare, prin implicarea Parohiei Ortodoxe Române Buhani.
Proiectul inițiat de tânăra arădeancă Alexandra Timar, și susținut de către nenumărate persoane fizice și juridice, este implementat la nivel național, cu precădere în zonele defavorizate, în care adeseori preoții parohi, se îngrijesc, cu responsabilitate, de distribuirea kiturilor de rechizite școlare, mai înainte de începutul unui nou an școlar, copiilor cu o situație materială precară.
Precum multe sate românești, și localitățile Buhani și Minead, sunt afectate de fenomenul migrației iar persoanele rămase la vatră sunt preponderent persoane vârstnice, rămase adeseori singure și mistuite de dorul celor plecați.
De asemenea, dificultățile de natură economico-socială, ce își fac tot mai simțită prezența în lumea satului românesc de astăzi, fac ca activitatea de bază din mediul rural – agricultura de subsistență – să dispară, iar brațele puținilor „țărani plugari temerari de astăzi”, să poarte istoveala trudei depuse, iar sufletele lor dorul după zilele de altădată, durerea zilelor de azi, și deznădejdea zilelor de mâine, după cuvintele poetului: „Și nimeni truda nu v-alină,/ Doar Bunul cerului Părinte,/ De sus pe frunte vă așază/ Cununa razelor Lui sfinte.” (Octavian Goga – Plugarii.)
De asemenea, puținii tineri din mediul rural, sunt adeseori nevoiți să naveteze la distanțe considerabile, până la școlile la care sunt arondați, iar eforturile părinților în a întreține școlarizarea copiilor sunt adeseori peste puteri.
Tocmai de aceea, derularea unor proiecte cu caracter social în mediul rural, nu doar că este mai mult decât binevenită, ci arată și responsabilitatea cu care Biserica Ortodoxă Română, caută să se implice rezolvarea problemelor din cadrul comunităților rurale, dovedindu-se un partener de nădejde la orice inițiativă în acest sens.
Îndreptând gânduri de recunoștință față de toți cei ce au contribuit la derularea acestor proiecte, exprimăm recunoștința și mulțumirea beneficiarilor, nutrind nădejdea unui nou an bisericesc în care faptele să poarte mereu pecetea iubirii de Dumnezeu și de semeni.

Pr. Valentin – Nicu Herbei