În data de 27.10.2019, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Nașterea Domnului” din parohia Iosășel, protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate.Din sobor au făcut parte: Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru, pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr. Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr.Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, pr.Tulcan Dănuț de la parohia Secaș, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Ros Ioan de la parohia Ciuntești și diaconul Moț Aurelian Iulian.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti Patriarhia Română”, preotul Curechean Alin de la parohia Cil a susținut următoarele teme: 1. Patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986) –prezentare biografică; 2. Patriarhul Iustin Moisescu – apărător al Bisericii în timpul unui regim ostil religiei şi Bisericii.
În susținerea temei părintele a prezentat viața, opera și activitatea Patriarhului Iustin Moisescu subliniind deosebita sa activitate în ce privește publicarea a o serie de lucrări și traduceri, care îl descoperă ca un profesor de o erudiție deosebită.Își dedică apoi viața slujirii lui Dumnezeu, fiind tuns în călugărie, hirotonit diacon, preot și arhiereu, în decurs de câteva zile și înscăunat la 18 martie 1956 la Sibiu.La slujba hirotoniei întru arhiereu este caracterizat astfel de către Patriarhul Iustinian ,, Cel mai bun dintre clericii de azi ai Bisericii noastre, o personalitate viguros conturată, cu aleasă pregătire teologică, temeinic orientată în toate problemele pe care le ridică lumea noastră contemporană”.
După un an de păstorire la Sibiu este ales și înscăunat ca Mitropolit al Moldovei și Sucevei iar după 20 de ani, având o bogată activitate constructivă și culturală de excepție în scaunul Moldovei, după moartea Patriarhului Iustinian Marina este înscăunat ca Patriarh în anul 1977 la 19 iunie.
Ca Patriarh Iustin Moisescu a fost un apărător al Bisericii în timpul unui regim politic ostil. Astfel a acordat o atenție deosebită activității editoriale, iar o altă latură a activității Patriarhului Iustin fiind grija față de bisericile bucureștene pe care regimul de atunci le dorea șterse de pe fața pământului, reușind să salveze multe dintre acestea.
Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru a apreciat munca și felul în care au fost tratate temele de catre părintele Curechean, a mulțumit preotului paroh Vesa pentru realizările din parohie, precum și credincioșilor prezenți pe care i-a îndemnat la credință și iubire față de Dumnezeu și aproapele.
La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Vesa Ioan a mulţumit tuturor pentru participare.
Diacon Moț Aurelian Iulian