Cerc misionar în Parohia Tălagiu

Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr. 3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit,  în după-amiaza zilei de 8 noiembrie 2019, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Tălagiu, Protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate.

Din sobor au făcut parte: Pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr.Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, pr. Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr.Tulcan Dănuț de la parohia Secaș, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, pr.Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Ros Ioan de la parohia Ciuntești, pr.Radu Sas de la parohia Agrișu Mic, pr.Trip Răzvan de la parohia Bocsig-Gară, pr. pensionar Nan Viorel, pr. pensionar Petruț Simion, pr. pensionar Moțiu Trăian.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti Patriarhia Română”, preotul Vesa Ioan de la parohia Iosășel a susținut următoarele teme: 1. Identitatea satului românesc şi viitorul incert al acestuia – soluții. 2. Patriarhul Iustin Moisescu – susţinător al lucrării teologice într-o perioadă dificilă;

În susținerea temei părintele spunea: satul românesc este vatra în care s-a plămădit, s-a păstrat și s-a promovat conștiința națională și eclesială românească.

Comoara de valori a satului românesc tradițional, nimic altceva decât ADN-ul românului autentic, deși acum acoperită de praful uitării și indiferenței, așteaptă să fie redescoperită.Întoarcerea la rădăcină e singura cale care ne poate reașeza în statornicia pierdută, singura care ne poate da înapoi tihna veșniciei care s-a născut la sat.Poate că nici satul nu mai e cel pe care ni-l descriau Rebreanu sau Blaga și poate că nici locuitorii lui nu mai sunt țăranii de odinioară, cei care își amestecau cu sudoare, lacrimile și sângele cu lutul plămădirii veșniciei.Dar cum se spune despre suflet că e veșnic, nici sufletul satului românesc n-a murit ci a pornit într-un fel de transhumanță prin generații din suflet în suflet de om, găsindu-și sălaș în inima și mintea celor care își au rădăcinile în el, chiar dacă ei sunt orășenii de astăzi.

La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile aparținătoare cercului pastoral.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Groza Ștefan a mulțumit preoților și  tuturor credincioșilor  pentru participare.

Diacon Moţ Aurelian Iulian