Moment aniversar în Arhiepiscopia Aradului

Astăzi, 28 noiembrie 2019, Arhiepiscopia Aradului se află în sărbătoare deoarece în acest an se împlinesc zece ani de la ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Eparhiei arădene.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, de către un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul acesteia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Eparhiei Aradului.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Mircea Cricovean a adresat Înaltpreasfinţiei Sale, în numele soborului preoţilor şi diaconilor, un cuvânt de mulţumire și felicitare.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulţumit lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a realizat în acești ani spre binele Bisericii străbune şi a enumerat principalele evenimente istorice sărbătorite în aceste zile în întreaga ţară şi în cetatea Aradului, la care simţim îndemnul lăuntric de a participa, spre încununare.

Scurt istoric:

Prima atestare documentară a Episcopiei Aradului apare la începutul secolului al XVIII-lea, mai exact în anul 1706, când vrednicul de pomenire Episcopul Isaia Diacovici (1706-1708), primul vlădică de neam sârb al Aradului, se mută de la vechea reședință eparhială a Ienopolei în urbea arădeană, după ce cumpără o casă care va sevi drept sediu episcopal. Prin diploma acordată de imperialii austro-ungari la 15 aprilie 1706, ierarhului Isaia Diacovici, practic ia ființă această episcopie, având o continuitate neîntreruptă de mai bine de trei sute de ani.

înființarea Episcopiei Aradului a avut loc datorită contextului politic din acea vreme, și nu în ultimul rând comunității ortodocșilor care erau relativ numeroși, însă, trebuie spus, că în momentul venirii Episcopului Isaia Diacovici aici existau două comunități de ortodocși cu două biserici, una a credincioșilor de neam român și alta a credincioșilor de neam sârb, care erau majoritari pe aceste ținuturi. Aradul fiind într-o zonă condusă administrativ bisericesc de patriarhia sârbă de Carloviț, era firesc, ca și ierarhul locului -în persoana Episcopului Isaia Diacovici- să fie tot de neam sârb, astfel că șirul ierarhilor de acest neam continuă până în 1829 când, după moartea din 1815 a vlădicului Pavel Avacumovici, este ales la Arad primul ierarh de neam român -Nestor Ioanovici (1829-1830), originar din părțile Făgărașului.

Protos. Iustin Popovici