Mica Unire ,,ad hoc” la Școala Gimnazială Grăniceri

Anul acesta se împlinesc 161 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit, la 24 ianuarie 1859, cele două principate: Muntenea și Moldova, sub același nume: România.
Cu acest prielej în Școala Gimnazială Grăniceri și structura Șiclău, au avut loc mai multe manifestări dedicate sărbătoririi Micii Uniri și punerii bazei statului modern.În prima parte, au fost expuse în holul principal al școlii colaje cu personalitatea marilor oameni politici din acea vreme, ca de exemplu Mihail Kogălniceanu, și domnitorul Alexandru Ioan Cuza, făcute de elevii claselor primare, coordonați de doamnele profesor pentru învățământ primar Ligia Vidican și Doina Vujdeu, Alina Rodica Bonca și Marcela Rus.
Elevii claselor, a II-a și a IV-a, coordonați de doamna prof. pt. înv. primar Ligia Vidican, au înterpretat o piesă de teatru despre alegerea și numirea domnitorului care avea să modernizeze cele două principate. Printre personaje l-am recunoscut pe moș Ion Roată, boierii divanului ad hoc și pe domnitorul Cuza. La finalul primei părți a activității, elevii împreună cu dascălii instituției noastre s-au prins în horă ca o reamintire a momentelor de bucurie din iarna anului 1859.
În a doua parte a acestui program, domnul director prof. drd. Paul Krizner, le-a prezentat câteva astecte din viața domnitorului Alexanru Ioan Cuza și raportul acestuia cu Biserica Ortodoxă, urmând vizionarea filmului documentar: ,,Zbuciumatul destin al lui Cuza Vodă”, la care au participat cadrele didactice și elevii ciclului gimnazial al școlii noastre.
La final domnul director a mulțumit tuturor celor implicați în această activitate „ce ne amintește că în urmă cu 161 de ani românii s-au unit sub același șceptru, având același domnitor: pe Cuza Vodă, a cărui destin zbuciumat și l-a asumat, dând țării un chip nou, chiar dacă a trebuit să ia drumul exilului.”