Asistenții sociali= Profesioniștii din spatele reflectoarelor în lupta cu pandemia covid-19- așa se numește cea mai recentă campanie marca Unicornul Albastru.
Pentru că asistenții sociali și serviciile sociale sunt în prima linie de asistență a persoanelor vulnerabile în această perioadă de criză generată de COVID 19.
Este un omagiu adus asistenților sociali care în aceste vremuri de criză depun toate eforturile pentru ca oamenii din categorii defavorizate să nu aibă și mai mult de suferit și, bineînțeles să prevină cât pot răspândirea virusului covid-19. Activitatea lor e diversă și supusă la multe presiuni în aceste zile, așă ca i-am rugat să își rupă un pic din timp pentru a-mi răspunde la câteva întrebări. Pentru că cine ar putea vorbi mai coerent despre munca asistenților sociali aflați la datorie, dacă nu chiar ei înșiși?
Prin urmare, acestă campanie va consta într-o serie de interviuri cu profesioniști în asistență socială care vor povesti la cald experiența proprie din această perioadă. În rândurile care urmează, puteți citi cel de-al nouălea material al campaniei:
1.Să începem cu începutul – unde lucrați și cu ce categorie de persoane vulnerabile?
Mă numesc Ștefănuț Geanina Alina și sunt asistent social principal la Arhiepiscopia Ortodoxă ARAD. Lucrez cu persoane vulnerabile din municipiul Arad, persoane cu handicap, persoane de etnie romă, persoane în vârstă care nu au nici un venit sau care au o pensie mică, pensie socială, familii cu mai mulți copii, persoane fără loc de muncă.
2. Ce presupune în general profesia dumneavoastră și cum s-au schimbat lucrurile de când a apărut pandemia de coronavirus?
Răstimpul postului în care ne aflăm, reprezintă cea mai potrivită perioadă de reîntâlnire a omului cu Dumnezeu prin pocăință, prin rugăciune stăruitoare, prin iertare și milostenie. Milostenia încununează rugăciunea și nevoința. Cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur sunt ilustrative în acest sens: ,,Rugăciunea și postul sunt lipsite de putere dacă nu sunt însoțite de milă. Fără milostenie, ele nu se ridică la cer”. (Notă: interviul a fost acordat în postul Paștelui, însă abia acum am reușit să îl public).
În cadrul Cantinei Sociale ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Arad, se oferă o masă caldă zilnic, de luni până vineri unui număr de aproximativ 120 de beneficiari, care sunt persoane vulnerabile și de asemenea pentru personalul militarizat din Vama Nădlac, în linia întâi, un număr de treizeci de porții zilnic.
Întreg personalul este aparent neschimbat în relația cu beneficiarii, aceasta în ideea de a nu se induce panica. Ne străduim să răspundem tuturor solicitărilor. Sunt oameni care nu știu să folosească e-mailul, nu au acces la internet, nu au telefon mobil.
3.Cum încercați să veniți în sprijinul beneficiarilor ?
Îi ascult, încerc să-i liniștesc, îi consiliez, deoarece lipsa minimelor informații îi face și mai vulnerabili. Le-am distribuit declarații pe propria răspundere, ca să le completeze și să nu intre în contradicție cu situațiile nou impuse. Le explic fiecare pas legal ce trebuie respectat, fiecare prevedere din ordonanțele militare ce apar.
4.Aveți echipamente de protecție?
Avem pentru întreg personalul și am distribuit și beneficiarilor măști și mănuși de protecție, dezinfectant și săpun.
5.Care sunt cele mai mari provocări ale acestei situații de criză?
În cadrul proiectelor sociale desfășurate de către ,,Asociația Filantropia” Arad, am demarat și un proiect de voluntariat care vine în sprijinul persoanelor vârstnice, singure, imobilizate la pat care nu pot să și facă cumpărăturile, ducându-le la domiciliu, alimentele necesare traiului zilnic.
De asemenea un factor destabilizator este stresul, dar cu încredere și rugăciune către Dumnezeu, o să trecem și de această pandemie.
(Intervievat: doamna Ștefănuț Geanina– căreia îi mulțumesc din suflet pentru curaj și disponibilitate și revin curând cu următorul interviu).
P.S.Conform reglementărilor ordonanței militare nr. 8, colegii noștri din centrele rezidențiale sunt în izolare preventivă la locul de muncă câte 14 zile. Din nefericire, asistenții sociali izolați în centre rezidențiale pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități ori fără adăpost etc.) sunt nevoiți de multe ori sa îndure condiții greu de imaginat, fără niciun fel de sprijin. Semnează și tu petiția prin care cerem să li se recunoască meritele și eforturile colegilor noștri aflați pe baricade în fiecare zi!