Leapșa pentru viață: Tinerii postează clipuri video în care explică de ce participă la Marșul pentru viață online 2020

Tinerii pro-viață viralizează „binele de știut” pe rețelele de socializare prin scurte clipuri video în care spun de ce vor participa la Marșul pentru viață 2020 online duminică, 17 mai. Deoarece starea de alertă și regulile de distanțare socială se mențin și în perioada următoare, anul acesta are loc prima ediție din istorie organizată exclusiv online.

Până duminică, tinerii își lansează provocări, într-un joc pe care l-au numit „Leapșa pentru viață”: după ce se filmează vorbind despre Marșul pentru viață 2020 online, nominalizează alți trei prieteni care să facă la fel. Eliza Maria Cloțea, președinta Asociației Studenți pentru viață, a început jocul.

https://www.facebook.com/100002667077065/videos/2783048258460716/

„Dacă tatăl meu nu se năștea, nu aș fi fost nici eu astăzi aici”, mărturisește Eliza Maria Cloțea în videoclipul postat pe Facebook. Tatăl ei era să fie avortat. Până la urmă, a adus multe bucurii familiei: a fost olimpic la fizică, s-a realizat în viață și, cel mai important, le-a fost alături părinților săi până în ultima clipă.

Un alt motiv pentru care Eliza Maria Cloțea este pro-viață este chiar formarea ei profesională: la Facultatea de Medicină se studiază Embriologia, care explică în ce fel se formează fiecare dintre noi din prima clipă de la concepție.

Emanuel Buta, președintele ASCOR Iași, spune în filmulețul său că Marșul pentru viață este vocea celor care nu au voce. „Luptăm pentru cei mai vulnerabili dintre noi: copiii nenăscuți”, spune tânărul doctorand în teologie, care amintește că fiecare dintre noi a fost cândva copil nenăscut.

Într-o altă filmare, Patricia Maghiar, o liceană din Jibou, afirmă că „o națiune care renunță la propriii copii este o națiune fără speranță”.

„Nu-ți trebuie Facultatea de Drept ca să afli că, în Art. 22 din Constituția României,  este prezentat dreptul la viață. Cum poți să beneficiezi de restul drepturilor, din moment ce nu ești în viață?”, se întreabă și Adina Murăreci, studentă la medicină.

Și argumentele continuă, în filmări grupate pe Facebook sub hashtagul ‪#‎mpv2020online (după accesarea hashtagului, faceți clic pe „Clipuri video” din meniul de sus).

Marșul pentru viață 2020 online are loc duminică, 17 mai, de la ora 18:00, pe pagina de Facebook Marșul pentru viață București. O altă ediție locală online are loc luni, 18 mai, de la 18.00, pe pagina de Facebook Pro Vita Iași.

Săptămâna aceasta, tinerii sunt invitați să participe la mai multe evenimente și întâlniri online:

  • Webinarul internațional pro-viață dedicat liceenilor și studenților | discursuri din partea a șapte tineri pro-viață din România, Europa și SUA | vineri, 15 mai 2020, ora 17:00 ().
  • Proiecția filmului „Unplanned” urmată de o dezbatere online | vineri, 15 mai 2020, ora 19:00 | înscriere prin trimiterea unui email la adresa comunicare@romaniapentruviata.ro

Anul trecut, Marșul pentru viață și Luna pentru viață au fost organizate în 670 de localități din România și Republica Moldova. Dacă nu ar fi fost pandemia, anul acesta se preconizau 900 de localități participante.

Printre propunerile organizatorilor se numără:

  • înființarea de centre de sprijin pentru femeia în criză de sarcină (în SUA, acestea sunt de peste trei ori mai numeroase decât clinicile de avort, în timp ce în România nu avem decât în jur de 10);
  • acordarea, începând din a patra lună de sarcină, a unei indemnizații universale pentru femeia însărcinată;
  • instituirea unei proceduri de adopție care să înceapă din timpul sarcinii, după modelul american și cel britanic.

https://www.facebook.com/100029120115319/videos/359853691661965/

Vezi și:

Foto credit: Marșul pentru viață

https://basilica.ro/leapsa-pentru-viata-tinerii-posteaza-clipuri-video-in-care-explica-de-ce-participa-la-marsul-pentru-viata-online-2020/