Chiriarhul arădean la Hramul bisericii – paraclis arhiepiscopal din Cimitirul Pomenirea

În ziua de sărbătoare a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie 2020, Chiriarhul arădean s-a aflat în biserica – paraclis arhiepiscopal din Cimitirul Pomenirea, Municipiul Arad care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu Pr. Ioan Pagubă, Pr. Adrian Hanțiu de la Parohia Vânători, Pr. pensionar Dan Nicolau, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial şi Diac. Lucian Baba.

Cuvântul de învăţătură rostit de către Chiriarhul nostru a fost despre ,,Măreția apostolatului” (în baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: II Cor. 11, 12; Matei 16) ce privește mărturia despre Mântuitorul în lume prin viața, pătimirea și Învierea Sa, pecetluită cu învățătura aparținătoare descoperirii dumnezeiești. Viața Sfinților Apostoli însăși adeverește mărturia ce o dau până la jertfirea de sine. Cei doi apostoli prăznuiți dau mărturie în chip înălțător prin cele consemnate în citirile zilei, apostolul pentru Sfântul Pavel iar evanghelia pentru Sfântul Petru. Istoria bisericească a primelor veacuri după Înălțarea Mântuitorului la cer confirmă cuprinderea întregii lumi de către propovăduirea Sfinților Apostoli și următorilor lor, întinzându-se mai apoi și în lumea necunoscută până atunci. Cinstirea Sfinților Apostoli are în vedere numărul celor 12 (30 iunie), apoi a celor 70 de ucenici (4 ianuarie) și a celor care pentru râvna lor sunt socotiți întocmai cu apostolii, menționând că fiecare dintre aceștia au și zilele proprii de prăznuire în cursul anului bisericesc. În contextul acesta, astăzi se vorbește și de un apostolat laic sau social având în vedere o lucrare extinsă care prin semnificația ei se încadrează într-una din însușirile fundamentale ale Bisericii, adică apostolicitatea.

Biserica Ortodoxă Română a dobândit pe drept cinstirea de a avea origine apostolică adeverită de propovăduirea Sfântului Ap. Andrei, frate cu verhovnicul apostolilor, Sfântul Petru, într-o succesiune istorică luminoasă, prin ierarhia acesteia, clerul și poporul român binecredincios de pretutindeni și de totdeauna, a amintit Înaltpreasfinția Sa.

Preotul învăţător Ioan Pagubă, slujitor la acest paraclis, i-a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru prezența și slujirea în această biserică, an de an, cu prilejul hramului și tuturor clericilor și credincioșilor prezenți.

În Eparhia Aradului mai multe biserici sunt puse sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, între care amintim: Andrei Șaguna, Arad – 6 Vânători, Bata, Călugăreni, Donceni, Dumbrava, Ineu-Traian, Nadăș, Pâncota, Sânpetru German, Seliște, Șilindia, Tisa, Schitul de la Moneasa.

Protos. Iustin Popovici