Cartea Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi, nu doar că pune în scenă prejudecăţi şi incapacităţi de a înţelege creştinismul în esenţa şi manifestările lui, ci ocoleşte subiectivist şi neprofesionist principiile metodologice ale rigorii cărturăreşti atunci când lansează idei, judecăţi şi percepţii cu privire la ceea ce înseamnă Creştinismul şi Biserica Ortodoxă.
Prezentarea cărţii este nu doar reductivă şi inadecvată la evaluarea şi chiar critica creştinismului – care au mai fost profesate în istoria recentă – ci şi contradictorie cu privire la Dumnezeu, Biserică, Biblie, libertate creştină înţeleasă ca sclavie.
Sclavia liber exprimată este o percepţie distorsionată, trecută prin propria lentilă spartă şi deconectată de la adevărul firii, în care participarea la viaţa dumnezeiască în Biserică reprezintă adevărata înălţare şi realizare netrecătoare a omului. Dumnezeu, Biserica, Evanghelia nu robesc – decât numai într-o logică strâmbă, o logică robită – ci eliberează pe om de condiţionările lumii, redându-i de fapt autentica identitate. Şi aici nu este un joc al conceptelor, ci o realitate experimentală ce ţine de viaţa concretă a omului. Demonstraţia ar putea continua, la fel cum poate continua şi deconstrucţia unei asemenea cărţi, robită unei logici ideologizante şi unor concluzii prefabricate. Pentru a nu cădea în aceeaşi robie a jocului secund descoperit în conceptul unei asemenea cărţi, opinia publică trebuie să cunoască obiectivitatea faptelor Bisericii în pandemie. Biserica Ortodoxă nu a ocolit pandemia, ci a slujit pe oameni în mod concret, atunci când veştile despre suferinţă şi moarte nu erau “delicioase”, ci iminente şi sumbre. Cânturile implicării Bisericii în pandemie nu se opresc la 33, ci sunt mult mai multe; tot atâtea suflete care au primit alinare prin grija preoţilor şi a creştinilor, atunci când teoriile ideologizante au fost reduse la tăcere de virulenţa concretului supravieţuirii în boală, reprezintă tot atâtea cânturi înălţate lui Dumnezeu şi umanităţii.
Răspundem unui asemenea demers care nu doar că este lipsit de obiectivitate şi demonstraţie conceptuală, ci şi profund viciat de tendinţe discriminatorii şi ideologizante. Respectând opţiunile individului – şi această carte poate fi o opţiune probabil pentru mulţi – Biserica invită la o reflecţie obiectivă şi principială asupra lucrării şi misiunii ei în societatea şi cultura actuală.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Aradului
A se vedea în link-urile de mai jos parte din sprijinul oferit de Biserica Ortodoxă în timpul pandemiei:
RAPORT. Patriarhia Română a oferit sprijin de peste 4,3 milioane € în criza Covid-19
Întrajutorare, jertfă şi comuniune în Arhiepiscopia Aradului