Chiriarhul arădean a târnosit biserica din Parohia Vânători

În Duminica a 11-a după Rusalii, 23 august 2020, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Slujba de sfințire a bisericii precum și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Ortodoxă Română Vânători, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Pr. Daniel Mirel Dumitru din Chișineu – Criș I, preoții pensionari Dan – Emilian Nicolau și Gheorghe Câmpan și Pr. Adrian – Ioan Hanțiu din Vânători.

Cuvântul de învățătură rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a fost despre ,,Dreptatea divină” (1 Cor. 9, Mt. 18) – cum se cunoaște din citirile zilei – Stăpânul slujitorilor sancționând pe cel care iertat de marea datorie ce-o avea nu a dovedit aceiași îngăduință față de semenul său cu o datorie mult mai mică. Sfântul Ap. Pavel arată în pericopa zilei drepturile care-i revin ca apostol precizând însă că pentru dobândirea unui folos duhovnicesc mai mare și spre a nu zădărnici propovăduirea Evangheliei, renunță la aceasta. Slujirea bisericească este susținută și de cele materiale ce compensează sau recompensează cele spirituale, aceasta spre desăvârșirea credincioșilor. Raportul dintre drept și datorie trebuie să fie unul corect iar în concret, în viața bisericească locală se evidențiază prin împlinirile parohiei; începutul conscripției bisericești fiind atestat cu vrednicia enoriașilor în sec. al XVII-lea, excelând prin etapele de zidire a bisericii pe măsura evlaviei cât și a posibilităților lor. Râvna dovedită într-o concordanță cu atmosfera de bună înțelegere cu credincioșii și celorlalte culte au asigurat o unitate general umană folositoare pentru împlinirea idealurilor creștinești. Târnosirea prezentă aduce aminte de prima sfințire a bisericii, în anul 1829, care are însemnătate pentru întreaga eparhie prin instaurarea ierarhiei românești, ceea ce subliniază și cinstirea deosebită de care s-a bucurat obștea locală. Numele localității sugerează și o îndeletnicire care în limbajul bisericesc designează metaforic pe cei angajați în lucrarea misionară închinată mai binelui lumii și care îndatorează pe fiecare creștin, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa, în semn de apreciere pentru efortul depus în înfrumusețarea bisericii, a săvârșit hirotesia întru iconom a preotului Adrian – Ioan Hanțiu.

La final, părintele paroh Adrian – Ioan Hanțiu, a adresat cuvinte de mulţumire Înaltpreasfinţiei Sale, preoţilor şi tuturor credincioşilor care l-au sprijinit în frumoasa lucrare.

Scurt istoric al parohiei

La anul 1711 populația revine în sat, zidind o biserică din lemn cu Hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, menționată în conscripția Episcopului Sinesie Jivanovici din anul 1755. Biserica a devenit neîncăpătoare, iar la anul 1809 românii ortodocși au început să adune bani pentru zidirea actualei biserici, a cărei temelie au pus-o în anul 1810. În anul 1811 au terminat zidirea actualei biserici, din cărămidă în formă de navă, acoperind-o cu șindrilă.

Vechea biserică s-a dărâmat în 1830, de unde deducem că noua s-a sfințit prin anul 1829 de către episcopul român al Aradului, Nestor Iovanovici, însă în Sfânta Masă nu s-au găsit moaște de sfinți.

În anul 1871 biserica a necesitat reparații, înlocuindu-se șindrila de pe turlă cu tablă. În anul 1872 se cumpără un clopot. Două clopote au fost duse în primul război mondial, cumpărându-se cele actuale în anul 1927. Scaunele din interiorul bisericii datează din anul 1891. În anul 1923 s-a înlocuit șindrila de pe acoperiș cu țiglă. În anul 1965 se zugrăvește interiorul bisericii și se racordează la curentul electric. În anul 2011 s-a vopsit mobilierul și s-a înlocuit pardoseala din biserică cu gresie în zona pronaosului și a Sfântului Altar. Din 2015 locuitorii din Vânători beneficiază de o capelă mortuară. În anul 2016 biserica a fost retencuită pe exterior, iar în anul 2017 s-au schimbat ușile de acces în biserică și s-a ridicat nivelul din naos, placându-se cu gresie. Biserica a fost racordată la curent trifazic și la apă. S-au montat trei invertoare pentru încălzierea pe timp de iarnă. În anul 2019 s-a zidit Sfânta Masă, s-a îmbrăcat în granit, s-a confecționat o turlă nouă, cu ajutorul Consiliului Județean și a unor credincioși, iar în ziua de 28 iunie 2019 s-a ridicat și montat în locul celei vechi. Tot în această perioadă s-au schimbat trei geamuri pentru a putea aerisi interiorul bisericii. În anul 2020, cu sprijinul Primăriei Mișca, s-a turnat o alee în jurul bisericii și a troiței din fața bisericii, iar interiorul a fost zugrăvit din nou.

Protos. Iustin Popovici