Schimbarea la Față a Domnului prăznuită la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

În ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, obştea monahală, în frunte cu Părintele Grigorie Timiş, stareţul mănăstirii, soborul preoţilor şi diaconilor slujitori şi mulţimea de pelerini, au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a poposit ca în fiecare an, pentru a săvârși Sfânta Liturghie arhierească, cu prilejul hramului Paraclisului de iarnă al Sfintei Mănăstiri Hodoş-Bodrog.

Cu acest prilej, chiriarhul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură pus sub titlul ,,Înfrumusețarea ființei omenești”(pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: II Petru 1; Mt. 17) – îndemn al numirii praznicului Schimbării la Față, Mântuitorul arătând, pe măsura înțelegerii omenești, slava Chipului dumnezeiesc după care a fost creat omul. Unirea firii omenești cu cea dumnezeiască în Persoana Mântuitorului, arată posibilitatea atingerii țintei vieții creștine, asemănarea cu Creatorul. Pelerinajul de hramul sfintei mănăstiri este un prilej de reflecție pentru credincioși asupra mijloacelor de urmat în scopul arătat după exemplul vieții și învățăturii Mântuitorului, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

La finalul slujbei a fost rostită rugăciunea la gustarea strugurilor, după cum este rânduiala bisericească pentru ziua de 6 august.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa, împreună cu soborul de preoți și diaconi, a oficiat o slujbă de pomenire pentru vrednicul de amintire episcop al Aradului, Visarion Aştileanu, la 36 de ani de la trecerea la cele veşnice, în anul 1984, tocmai la acest mare praznic. La finalul acesteia, Chiriarhul arădean a evocat prin cuvinte alese personalitatea vrednicului ierarh care a păstorit Eparhia Aradului mai bine de un deceniu (ales 10 iunie 1973, înscăunat la 26 august 1973 – trecut la cele veşnice la 6 august 1984). De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a adăugat că săvârşind pomenirea înaintaşilor reînnoim datoria de a le urma pilda continuând tradiţia ostenelilor pentru frumoase împliniri.

Episcopul Visarion este înmormântat în cripta episcopală de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, alături de alţi ierarhi arădeni.

Părintele stareţ Grigorie Timiş a mulţumit Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori şi credincioşilor veniţi să participe la Sfânta Liturghie.

Scurte date biografice ale Episcopului Visarion Aştileanu

Visarion Aștileanu (numele de botez Vasile) s-a născut la 14 martie 1914 la Cluj. Vasile Aștileanu a urmat studiile secundare la Liceul ,,George Bari” din Cluj (1925-1933), cele superioare la Academia Teologică Unită din Cluj (1933-1935), continuând cu studii de Filosofie și Teologie în Colegiul ,,De Propaganda Fide” din Roma (1935-1942). La Roma a obținut licența (1941) și doctoratul (1942). A fost secretar eparhial și preot la Biserica Bob din Cluj (1942-1949). Între 1952-1955 a fost deținut politic. În anul 1958 a funcționat ca inspector patriarhal, apoi, din 1962 ca episcop vicar patriarhal. În anul 1973 a fost episcop al Episcopiei Ortodoxe Române  a Aradului, pe care a păstorit-o între anii 1973-1984.

În perioada în care a fost inspector general patriarhal a slujit ca preot la bisericile ,,Tatu” și Antim din București (1958-1961). La 9 septembrie 1962 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sinaia, sub numele Visarion, și hirotonit arhiereu cu titlul ,,Ploeșteanul”. Între 1962-1969 a funcționat ca episcop-vicar patriarhal, apoi ca episcop-vicar la Mitropolia Ardealului, cu titlul ,,Rășinăreanul” (instalat 1 iunie 1969), apoi episcop al Aradului (ales 10 iunie 1973, înscăunat 26 august 1973), unde a păstorit până la moarte (6 august1984).

Protos. Dr. Iustin Popovici