Slujire Arhierească și sfințire de antimise la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

În ziua praznicului Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a pelerinilor de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog.

Cu acest prilej binecuvântat, înainte de Sfânta Liturghie, Chiriarhul arădean a sfințit cu Sfântul și Marele Mir un număr de 11 antimise necesare bisericilor din eparhie. Antimisul are o importanță deosebită în cultul Bisericii. Astfel, nici un preot nu poate săvârși Sfânta Liturghie fără antimis. De asemenea, după ce antimisele se semnează de către Ierarh, se pun în acesta sfinte moaște de martiri, încât Sfânta Liturghie să se săvârșească întotdeauna pe sfintele moaște. Aceasta este legătura vie a Bisericii, a preotului și a parohiei cu episcopul locului.

După aceasta, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Valoarea omului” (pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: Fp. Ap. 13; Mc. 6), ilustrată prin viața și învățătura Sfântului Ioan Botezătorul, care a gătit calea Mântuitorului, având în cursul anului bisericesc mai multe prăznuiri ce pun în lumină însemnătatea sa, făcând legătura între cele două testamente, vechi și nou, și subliniind locul ființei omenești în istoria sfântă, cădere și ridicare, sublimitatea trăirii spirituale. Prin actul amintit azi, al sfârșitului său, reiese tocmai lipsa respectării valorii oricărei ființe omenești de către cei care ar fi îndatorați să o facă. Astfel, prilejul ivit al promisiunii unui dar nedefinit, de până la jumătatea împărăției celui ce o stăpânea, a dus la sacrificarea celui despre care Însuși Mântuitorul a afirmat că nu s-a ridicat între cei născuți din femeie unul mai mare, ori sufletul și viața unei ființe nu se poate reduce sau compensa nici cu întregul unei împărății. Așadar, tăierea capului Botezătorului nu găsea justificare, Mântuitorul Însuși punând întrebarea: ,,Ce-i va folosi omului, dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său? (Mt. 16, 26). Așadar, credinciosul are datoria de a conștientiza valoarea propriei vieți căutând înălțarea continuă prin credință și fapte bune, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

La final, în numele tuturor vieţuitorilor şi credincioşilor prezenţi, părintele stareţ Grigorie Timiş, a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru prezență și slujire în această străveche vatră monahală, întregului sobor de slujitori și tuturor credincioșilor pentru participare.

Protos. Dr. Iustin Popovici