Icoana Sf. Ierarh Sava Brancovici, pictată în Sf. Munte Athos, a sosit în orașul natal Ineu, la împlinirea a 400 de ani de la nașterea sa

Orașul Ineu s-a înveșmântat astăzi, 15 septembrie, în straie sărbătorești, căci Parohia Ineu-Centru a primit Icoana Sfântului Ierarh și Mărturisitor Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, născut la Ineu în anul 1620.

Momentul de astăzi a marcat totodată, împlinirea a 400 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Sava, fiu al locului. Mulțime de credincioși din Ineu si împrejurimi au umplut biserica Parohiei Ineu-Centru pentru a fi părtași la bucuria întâmpinării icoanei sfântului ocrotitor al orașului Ineu, executată cu deosebită măiestrie artistică în atelierele Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos.

După întâmpinare, soborul de preoți a săvârșit slujba Vecerniei sub protia Preaonoratului Părinte Adrian Zaha, Protopopul Ineului, din sobor făcând parte Pr. Sever Mocan de la Parohia Ineu-Traian, Pr. Dan Turean de la Parohia Ineu-Centru, Pr. Florin Culda de la Parohia Vasile Goldiș și Pr. Radu Constantinescu de la Biserica ,,Izvorul Tămăduirii”-Capela Spital Ineu.

În cuvântul de învățătură, Pr. Prot. Adrian Zaha a arătat, privitor la Sfântul Ierarh Sava, că acesta este foarte iubit de toți ineuanii, pentru că pe aceste meleaguri s-a născut și s-a arătat un vrednic slujitor și chiar luptător pentru dreapta credință și neamul românesc. Tot în cadrul cuvântului, Preacucernicia sa a evidențiat un aspect deosebit de actual: ,,Sfântul s-a întors acasă când a fost holeră, astăzi sfântul se întoarce la Ineu în timpul acestei pandemii, ca să ne elibereze de frică, de teamă, icoana lui fiind o mângâiere pentru toți credincioșii și un semn al speranței că așa cum în acele timpuri oamenii au trecut peste holeră, vom trece și noi cu bine peste acestă pandemie având credință în Dumnezeu”.

Preot Radu Constantinescu