Duminica a 22-a după Rusalii, la întâi noiembrie a acestui an, a adus în Parohia Arad-Micalaca Veche II un prilej de cinstire a corului ,,Nașterea Domnului” din această parohie, la împlinirea a 20 de ani de existență.
După slujba utreniei a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului, alături de preoții Pavel Goldiș, Bogdan Oneț, Vlad Oneț și de cei ai parohiei. S-a împlinit astfel o legătură între generații – preoți care au slujit această parohie de la începuturile zidirii bisericii și ale întemeierii corului până la foști cântăreți de strană, astăzi slujitori ai sfintelor altare. La momentul rânduit părintele protopop a rostit un frumos și pilduitor cuvânt de învățătură referitor la pilda duminicii, în care a subliniat pe baza citirii scripturistice de la Sfântul Evanghelist Luca trebuința viețuirii credinciosului ca fiu al lui Dumnezeu.
Corul a prezentat un scurt program care a cuprins interpretarea rugăciunii Tatăl nostru, de Dragoș Alexandrescu, Doamne miluiește, de Paul Constantinescu și Privegheați și vă rugați de Gheorghe Popescu Brănești. S-a săvârșit slujba parastasului pentru inițiatorul corului, părintele Iacob Bupte, pentru părintele Demian Tudor și pentru toți membrii corului mutați la Domnul.
Semn al aprecierii întregii activități de două decenii, conducerea eparhială a oferit Diploma de merit semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.
La final preotul paroh a mulțumit tuturor pentru prezență, ierarhilor pentru binecuvântare și cuvântul de apreciere, părintelui protopop pentru bucuria slujirii, preoților pentru dăruire, părintelui Aurelian Popa, coordonatorul corului, dirijorilor pentru inspirație, coriștilor pentru abnegație, credincioșilor pentru dăruire și susținere.
Corul mixt ,,Nașterea Domnului” Arad a luat naștere din dorința înfrumusețării cântării bisericești la noua biserică ce se construia în parcul Orizont din Arad. La chemarea părintelui Iacob Bupte adresată celor care participau în duminici și sărbători la slujbele oficiate în aer liber la paraclisul din parc au răspuns, rând pe rând, credincioși dornici să-L laude pe Dumnezeu și copii de la Școala Generală nr. 22 aflată în vecinătate. Ca dirijor al formaţiei corale a fost numită doamna profesor Magdalena Lodi. În primul an de activitate Corul Mixt „Naşterea Domnului” număra 30 de membrii, cu timpul acesta ajungând la 45 de membrii. De la început a funcţionat ca un cor de cameră pe patru voci, având componenţă diversificată din punct de vedere a pregătirii şi experienţei muzicale, situaţie des întâlnită în cadrul corurilor de amatori din cadrul parohiilor.
Repertoriul corului cuprinde trei Liturghii de mare circulaţie: Sfânta Liturghie de Gavriil Musicescu, Liturghia psaltică de Nicolae Lungu și Liturghia psaltică de Gheorghe Cucu. Pe lângă acestea corul are în repertoriu un număr mare de pricesne pentru fiecare sărbătoare religioasă de peste an, colinde şi prelucrări de folclor. De-a lungul existenţei sale corul a luat parte la numeroase sărbători religioase, a participat la zilele cartierului Micalaca, a desfăşurat numeroase pelerinaje la mănăstiri renumite de pe tot teritoriul ţării, a cântat în spectacole caritabile, a însoțit ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române la târnosiri de biserici în țară și în străinătate. Între anii 2011 – 2014 corul a participat la Concursuri international,organizate sub egida Asociației Internaționale Interkultur, obținând următoarele premii: Ohrid-Macedonia 2011 – locul al II-lea, Graz-Austria, 2012 – locul al II-lea, Praga-Cehia, 2013 – locul al II-lea și Riga-Letonia, 2014 – locul al II-lea. Din anul 2015 formația corală este condusă de domnișoara Laura-Andreea Roșu, obținând pe plan national următoarele premii: Râmnicu Vâlcea 2014 – locul I, Baia Mare, 2015, festivalul Liviu Borlan – Premiul Special, Orăștie 2016 – Premiul I, 2018 – Premiul al II-lea, 2019 – Trofeul Festivalului; Baia Mare 2019 Săracă inima me’ – Marele Premiu.
Preot paroh Mircea Bupte
Foto credit: Ovidiu Căpitan