Pastorala Sf. Sinod la prima duminică din Post, pe scurt: de la familie la criza Covid-19

În Pastorala Sfântului Sinod transmisă în prima Duminică din Postul Nașterii Domnului se regăsesc patru idei principale.

1. Ierarhii afirmă despre familie că este „binecuvântare și icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate, un spațiu sacru al lucrării harului dumnezeiesc,orientat spre viațăși iubire eternă”; a fost numită adesea „mica biserică” sau „biserica de acasă” (ecclesia domestica), „tocmai pentru caracterul ei comunitar și atmosfera de sfințenie pe care trebuie să o cultive”.

Familia este mediul în care copilul învață: ce înseamnă dragostea părintească, să vorbească, să se roage, credința în Dumnezeu, dărnicia sau generozitatea.

Întrucât în lumea contemporană sunt propuse „modele” străine de valorile creștine, „este necesar să afirmăm cu tărie sfințenia căsătoriei, solidaritatea în familie şi între familii, demnitatea maternității, a paternității, a filiației şi a fraternității, ca daruri ale iubirii lui Dumnezeu, ce trebuie cultivate în comuniune de iubire şi coresponsabilitate”se precizează în mesajul pastoral.

2. Filantropii ortodocși români sunt comemoraţi în 2020, proclamat Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români în Patriarhia Română, au reiterat membrii Sfântului Sinod.

„Biserica Ortodoxă Română îi pomenește cu recunoștință pe toți cei care s-au străduit, de-a lungul istoriei, să dezvolte cultura creștină a dărniciei”.

„Printr-un asemenea efort, ierarhi, preoți și diaconi, monahi și mireni au contribuit pilduitor la organizarea lucrării social-filantropice a Bisericii în mijlocul poporului român”.

3. Postul Naşterii Domnului, spun ierarhii, este „o perioadă de pregătire spirituală, de sfințire a sufletului și a trupului nostru, prin Spovedanie şi Împărtăşanie”.

„Totodată, este și un prilej de întărire a comuniunii, de întrajutorare și de fapte de milostenie, care sunt roade ale dreptei credințe, expresii concrete ale iubirii noastre smerite față de Dumnezeu și de oameni”.

4. Pastorala face referire şi la criza de sănătate Covid-19.

Ierarhii îndeamnă la rugăciune şi amintesc că perioada pe care o traversăm este una „extrem de dificilă” privind sănătatea și „chiar viața noastră și a persoanelor dragi nouă”.

„Mulți dintre români sunt încercați de noua epidemie. Prin urmare, este mare nevoie de mai multă rugăciune, de solidaritate și ajutorare frățească”.

„Este necesar să transformăm această perioadă de criză medicală într-o perioadă de întărire în credință, prin rugăciune, și de sporire a dragostei noastre față de semeni, prin fapte bune, pentru a mărturisi cu vrednicie și cu dreptate Evanghelia iubirii lui Hristos”, au îndemnat ierarhii.

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române exprimă „recunoștință și prețuire” față de toți cei care sprijină activitățile pastorale, educaționale și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române, precum și faţă de toţi ortodocşii români milostivi sau darnici.

Patorala poate fi lecturată integral aici.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

https://basilica.ro/pastorala-sf-sinod-la-prima-duminica-din-post-pe-scurt-de-la-familie-la-criza-covid-19/