Cerc misionar în Parohia Gura Văii

Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.3 Gurahonţ, s-au întrunit,  în după-amiaza zilei de 28 februarie 2021 la Biserica ortodoxă cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din Parohia  Gura Văii, protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei.

Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr.Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr.Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, pr.Vesa Ioan de la parohia Iosășel și pr. Bele Raul de la parohia Secaș.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca  „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara Românieiși Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor , preotul Rocsa Sebastian de la parohia Pescari a susținut următoarele teme: 1. Repere istorice privind situaţia comunităţilor ortodoxe româneşti din Republica Moldova; 2. Istoria şi evoluţia fenomenului migraţiei românilor.

În susținerea temei părintele spunea că: la 14 septembrie anul 1992, un număr însemnat de preoți și credincioși ortodocși, constituiți într-o Adunare eparhială, au decis reactivarea Mitropoliei Basarabiei, drept pentru care au trimis la București o delegație pentru a adresa Patriarhiei Române rugămintea de a primi Mitropolia sub jurisdicția sa canonică. Existența Mitropoliei și apartenența ei la Biserica Ortodoxă Română au fost recunoscute prin „Actul Patriarhal și Sinodal” al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de la 19 decembrie 1992.

Printr-un act sinodal al Bisericii Ortodoxe Române în 19 decembrie 1992 a fost reactivată Mitropolia Basarabiei.

Misiunea Bisericii noastre în diaspora este deosebit de importantă, deoarece românii migranți trăiesc cu speranța într-un viitor mai prosper, dar și cu dorul de locurile natale, de Ţară. De multe ori, mediul în care ei lucrează printre străini nu le insuflă un sentiment de pace și mulțumire sufletească, dar se regăsesc în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din diaspora. Aici, bucuria regăsirii și trăirii credinței strămoșești, a spiritualității și a identității româneşti, a întăririi în comuniunea dătătoare de putere, mângâiere și nădejde în Dumnezeu, se împletește cu nostalgia locurilor natale, cu sentimentul de dor arzător după cei dragi, resimțit atât de puternic printre străini. Această stare de dor, asumată în mod existențial, favorizează căutarea originii și a identității profunde.

În contextul provocărilor actuale este nevoie de discernământ și de multă răbdare, dar mai ales de multă rugăciune pentru ca Dumnezeu să ne lumineze și să ne întărească în credinţă, speranţă şi iubire frăţească.

Slujba fost săvârșită în concordanță cu prevederile în vigoare împotriva răspândirii noii epidemii.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Cristea Ionel-Silviu a mulţumit tuturor pentru participare.

Pr. Moț Aurelian Iulian