Cerc pastoral-misionar în Parohia Agrișul Mic

În data de 28.03.2021, la Duminica a doua din Sfântul și Marele Post al Paștelui, din încredințarea chiriarhului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Ic., Morar Ioan, coodonatorul cercului pastoral-misionar, nr. 2 Beliu, din Protopopiatul Ineu, a avut loc întrunirea preoților și a credincioșilor într-o activitate duhovnicească specifică perioadei liturgice în care ne aflăm, în Parohia Agrișul Mic.
Soborul de preoți prezenți la întrunire au săvârșit pentru credincioșii parohiei Taina Sfântului Maslu, atât de necesară pentru creștini, în aceste zile, când suntem încercați greu de pandemia COVID-19. Din sobor au făcut parte: pr. Sbîrcea Daniel Constantin – Agrișul Mic, pr. Morar Ioan –Beliu, pr. Trînc Teofil Nicușor – Susag, pr. Culda Florin – Vasile Goldiș, pr. Ciocan Ioan- Archiș, pr. David Flavius –Seliște, pr. Sas Radu – Groșeni, pr. Roș Ioan-Sorin – Ciuntești, pr. Nicolae Monea – Tăgădău, Pr. Drăgan Marcel Dorin- Hășmaș, pr. Vatrici Ioan- Răpsig și pr. Huțiu Ioan – pensionar.
Conform planificării activității cercului, vizată de către Preacucernicul Părinte Protopop, cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Teofil Trînc din parohia Susag, acesta având tema ”Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Cetatea Albă-Ismail) – înființare și organizare”. Din perspectivă istorico-canonică s-a specificat că Episcopia Basarabiei de Sud este sufragană Mitropoliei Basarabiei din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, aceasta fiind reactivată în anul 2006, potrovit art. 1 al Statutului Mitropoliei Basarabiei, înregistrat la 30 iulie 2002 și modificat la 7 martie 2006 prin Ordinul nr. 33 al Serviciului de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova. Deasemenea a fost precizat că această eparhie greu încercată datorită vitregiilor vremii din perioada sovietică și comunistă, este o continuare a Episcopiei de Cetatea Albă și Ismail, înființată la 10 martie 1923 în cadrul României Mari, fiind condusă în prezent de Preasfințitul Episcop Veniamin Goreanu. Din 1923 până în 1944 când activitatea Episcopiei a fost suprimată de către puterea comunistă atee, aceasta a fost condusă de către episcopii: Nectarie Cotlarciuc, Iustinian Teculescu, Dionisie Erhan. În anul 1940 prigoana sovietică și-a pus amprenta asupra clerului, aceștia fiind deportați sau uciși. Ulterior comunismul a suprimat activitatea bisericească după decesul episcopului Dionisie Erhan, care a fost și canonizat de către Biserica noastră în anul 2019.
Sub aspect duhovnicesc preotul vorbitor a precizat că încercările vin în viața omului, dar prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și prin credință puternică acestea pot fi depășite, făcându-se o paralelă edificatoare între pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii cu referire la vindecarea slăbănogului din Capernaum, dar și prin biruința Bisericii asupra puterilor potrivnice credinței ortodoxe, prin reactivarea Episcopiei Basarabiei de Sud, acestea fiind ca o rază de lumină venită după o lungă încercare prin suferințe și necazuri abătute asupra oamenilor în diverse locuri și timpuri, dar care toate aceste încercări își au rezolvarea în planul lui Dumnezeu. S-a concluzionat că Dumnezeu are un plan cu noi oamenii și în această suferință de boală prin care trece întreaga omenire, dar prin mărturisirea credinței și nădăjduind în bunătatea și mila lui Dumnezeu ca și creștini vom depăși aceste vremuri de restriște și ne vom bucura ca și slăbănogul sau Sfântul Dionisie de harul divin venit prin bucuria Învierii Domnului Hristos.
La final Părintele Ionel, coordonatorul de cerc pastoral a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru împreună-slujire, iar preotul paroh și-a exprimat bucuria dar și responabilitatea de a organiza activitățile pastorale în contextul pandemiei și al proaspetei instalări în parohie, întrucât pentru prima dată s-a întrunit cercul misionar la Agrișul Mic sub păstorirea părintelui Daniel Sbîrcea.
Prof. Raul Zau