Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Timotei Seviciu al Aradului ne aflăm la a șaptea ediție din prima săptămână a Postul Mare în care am obișnuit să săvârșim după rânduiala Triodului, Pavecernița Mare și canonul Sf. Andrei Criteanul împărțit pe cele patru zile având invitați în fiecare seară duhovnicească câte un preot duhovnic pentru a ne întări în credinţa cea ortodoxă și a înţelege mai mult despre pocăință și viața în Hristos.
În seara zilei de luni am primit cu bucurie vizita Pr. Ic. Strv. Lect. Univ. Dr. Paul-Tiberiu Ardelean de la Catedrala din Arad care ne-a evidențiat importanța și rostul postului și faptul că de la post sunt persoane care sunt scutite datorită vârstei sau problemelor de sănătate însă de la rugăciune nu este nimeni scutit. Ne-a vorbit și despre Canonul cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul și repetarea stihului : „miluieşte-mă, Dumnezeule , miluieşte-mă” unde coboram prin metanie și ne ridicăm spre Înviere.
Seara zilei de marți a adus în mijlocul nostru și împreună slujire pe Pr Diacon Valentin Viliga ce a expus în fata credincioșilor din Petriș viața Cuvioasei Maria Egipteanca ca și model de pocăință și de nevoință ce ne îndeamnă și pe noi sa părăsim păcatul și să ne lipim de Hristos. Biserica oferindu-i că zi de prăznuire 1 aprilie și Duminică a V – a din Postul Mare.
Miercuri seară începând tot de la ora 18.00 am primit vizita Pr Sachelar George Iancu de la Parohia Zam care a avut o tema de actualitate pentru zilele ce le trăim astăzi și anume ” Suferință, boala și moartea în concepția Sfinților Părinți” s-a referit la Sf Paisie Aghioritul , Emilianos Simonopetritul care are și o lucrare intitulată : ” Așteptarea lui Dumnezeu. Despre boală, suferință și moarte.” , că și creștini avem nădejdea învierii și a vieții veșnice și toată viața noastră să o lăsăm în grija și voia lui Dumnezeu.
Ziua de joi în care am săvârșit ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost un prilej de înălțare sufletească alături de Pr Casian Blaga de la parohia Julita care a vorbit despre importanța Spovedanie care precede Sfintele Taine și rolul spovedanie ne curățim de păcate că sa ne înfățișăm curați înaintea lui Dumnezeu. Inclusiv înainte de a participa la Taina Sfântului Maslu necesita pregătire prin spovedanie.
Vineri am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru pe Pr. Ic. Stvr. Lect. Univ. Dr. Ştefan Negreanu de la Facultatea de Teologie din Arad ce ne-a vorbit despre Taina Sfântului Botez modul în care se săvârșește , pregătirea preotului și a familiei. Importanța de a ne dezlipi de omul cel vechi și a ne uni cu Hristos.
Sâmbătă seara am săvârșit Vecernia cu Litie alături de Pr. Ic. Stvr. Laurențiu-Ioan Suba de la Parohia Căprioara și Valea Mare care ne-a expus într-un mod captivant ce înseamnă să fiii creștin ortodox și ce cărți nu trebuie să lipsească din biblioteca noastră nu doar să le avem în casă ci să le citim. La finalul slujbei credincioși prezenți au fost unși cu undelemn binecuvântat, au primit litie și un material pregătit de părintele în legătură cu privire la cultul sfinților, cinstirea sfintelor moaște, cultul icoanelor și Sfânta Tradiție pentru a cunoaște și înțelege mai bine credința noastră bimilenară
Aceste seri duhovnicești au fost primite cu bucurie de credincioșii parohie noastre, devenind o tradiţie iar acest lucru s-a putut observa prin atenția acordată acestui eveniment.
Aducem doxologie lui Dumnezeu Celui Slăvit în Treime pentru toate darurile Sale cele bogate revărsate asupra noastră la începutul acestui Post ca urcuș duhovnicesc spre Înviere.
Pr. Ștefan Dimitriu
Parohia Petriș