Duminică 23.05.2021, credincioșii parohiei Miniș, protopopiatul Lipova au trăit clipe de mare bucurie, întrucât și-au cinstit ocrotitorii pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. După o perioadă foarte dificilă oamenii au simtit o eliberare, dar cu toate acestea au respectat cu multă responsabilitate toate măsurile de prevenire și răspândire a noului Corona virus.
Preotul paroh Săvușcă Valentin a invitat preoții din cadrul cercului pastoral misionar nr. 3 Șiria pentru a participa la Taina Sfântului Maslu. Din sobor au făcut parte: preotul Ciorogariu Mircea de la parohia Ghioroc, preotul Jula Petru de la parohia Cuvin, preotul Murgu Marius de la parohia Covăsînț, preotul Botezatu Iulian și preotul Blidariu Gheorghe de la parohia Șiria, preot Trif Adorian de la parohia Galșa, preotul Radeș Mihai de la Mâsca, Bachiș Ioan Mihai de la parohia Baia, preot Vlad Sergiu Sandu de la parohia Firiteaz și preotul paroh Săvușcă Valentin.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către preotul coordonator misionar Botezatu Iulian de la parohia Șiria, care s-a referit în mod deosebit la pericopa evanghelică a Dumunicii a IV-a după Paști (a Slăbănogului de la Scăldătoarea Vitezda) ( Ioan 5, 1-15). Rădbarea slăbănogului în suferință vreme de 38 de ani, fără ajutor omenesc, cu privirea ațintită spre cei ce se vindecau la vremea tulburării apei, aduce în atenție pe Hristos Domnul, care ridică povoara unui om, care a crezut până în ultima clipă în vindecarea sa. Suferința este leacul mântuirii, iar lacrimile care cad pe o obrajii celui suferind devin baia celui de-al doilea botez spre iertarea păcatelor. Situatia acestui slîbănog este lămurită de Iisus Hristos în templu când se reîntânește cu el și căruia îi zice:Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu îți fie ceva mai rău (Ioan 5, 14).
Omul nu trebuie să deznădajduiască, crezând că Dumnezeu a uitat de suferința lui și să creadă, că la vremea potrivită va primi vindecare. și răsplată pentru toată răbdarea în suferință după cuvântul Sfântului Apostol Pavel: Pentru că suferința noastră, ușoară și de o clipă ne agonisește nouă, mai presus de orice măsură, o cumpănă veșnică de mărire ( II Corinteni IV, 17).
La final preotul Ciorogariu Mircea, parohul Bisericii din Ghioroc a dat citire referatului cu tema: Activitatea misionara a comunităților de credincioși români aflate în diaspora.
După o perioadă de timp petreucută în străinătate omul simte dorul de casă și astfel Biserica devenine un adevărat centru unde găsește mângăiere pentru suflet.
Acolo cei care sunt în situații delicate primesc un răspuns și o mângâiere de la Dumnezeu. De foarte multe ori la avizerul Bisericii se întâlnesc mesaje cu referire le locurile de munca sau care exprimă o necesesitate a unui credincios aflat în dificultate. Mereu s-au găsit oameni potriviți prin care Dumnezeu și-a revărsat Iubirea Sa Milostivă spre cei aflați în nevoi de parte de țara și de familie.
La final preotul Săvușcă Valentin a rostit un cuvânt prin care le-a mulțumit credincioșilor, pentru faptul că au împobobit foarte frumos Biserica Lui Hristos prin prezența lor.
Preot Săvușcă Valentin