Cerc pastoral-misionar în Parohia Arad-Șega I

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, joi, 17 iunie, începând cu ora 10.00 a avut loc întrunirea preoților din cadrul Cercului pastoral Arad, în Parohia Șega I, ctitorită de părintele Ilarion V. Felea.
În cuvântul de deschidere, coordonatorul Cercului pastoral, Părintele Petru Ursulescu, făcând referire la ”Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor din Patriarhia Română” a vorbit părinților participanți despre rolul pe care îl poate avea Biserica, față de un fenomen îngrijorător care este migrația. În perioada postdecembristă foarte mulți români și-au părăsit țara, fiind atrași de mirajul unui trai mai bun și de un câștig mai consistent, prețul fiind însă, mult prea mare, fapt ce a dus la dezbinarea familiilor și la multe drame ale copiilor părăsiți de părinți, lăsați în grija bunicilor.
Părintele paroh, Aurel Bonchiș, care a găzduit această întâlnire în Biserica Parohiei Arad Șega I, a susținut un interesant referat intitulat, ”Evoluția fenomenului migrației după 1989”, în care a arătat că acest fenomen are implicații negative din punct de vedere social, economic și psihologic. Cei care au emigrat, în marea lor majoritate, sunt persoane tinere, cu diverse studii și calificări, efectul fiind foarte grav, deoarece se pierde populația activă a țării. Cauzele ce duc la acest fenomen sunt multiple, însă, în principal, am putea spune că majoritatea celor care pleacă sunt total nemulțumiți de situația economică și politică a țării, de sistemul corupt, de ”eșecul construirii unui stat de drept puternic, cu respectarea drepturilor și lia libertăților, a demnității umane și liber de corupție și corupți.” Pe marginea acestui referat s-a discutat îndelung, iar preoții prezenți au socotit că este de bun augur să fie pus în discuție acest gen de teme, tocmai pentru a găsi soluții.
În urma dezbaterii, concluzia a fost următoarea: fiecare preot să-și facă datoria în parohia lui, încercând să fie aproape de cei care au rămas acasă. Schimbarea trebuie să pornească de jos în sus, fiecare să găsească mijloacele necesare pentru propășirea spirituală și materială a semenilor. În decursul istoriei, Biserica, prin reprezentanții ei, a căutat să identifice soluții pentru o viață mai bună a credincioșilor ei, însă, de multe ori, nu s-a ținut cont de părerea ei.
Și această zi, la fel ca toate cele în care păstorii de suflete ai cetății noastre s-au întâlnit a reprezentat un pas înainte spre identificare problemelor cu care se confruntă poporul dreptcredincios și în același timp spre găsirea soluțiilor necesare pentru redresarea spirituală a acestuia.

Pr. Petru Ursulescu