În data de 27.06.2021, la Duminica întâi după Rusalii sau a tuturor Sfinților, din încredințarea chiriarhului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Ic., Morar Ioan, coodonatorul cercului pastoral-misionar, nr. 2 Beliu, din Protopopiatul Ineu, a avut loc întrunirea preoților și a credincioșilor într-o activitate duhovnicească specifică perioadei liturgice în care ne aflăm, în parohia Susag.
Soborul de preoți prezenți la întrunire au svârșit pentru credincioșii parohiei Taina Sfântului Maslu. Din sobor au făcut parte: pr. Sbîrcea Daniel Constantin – Agrijul Mic, pr. Morar Ioan –Beliu, pr. Trînc Teofil Nicușor – Susag, pr. Culda Florin – Vasile Goldiș, pr. Ciocan Ioan- Archiș, pr. David Flavius –Seliște, pr. Sas Radu – Groșeni, pr. Roș Ioan-Sorin – Ciuntești, pr. Monea Nicolae– Tăgădău, Pr. Drăgan Marcel Dorin- Hășmaș, pr. Vatrici Ioan- Răpsig și pr. Trip Răzvan – Bocsig Gară,Pr. Iercoșan Cosmin – Coroi, pr. Pop Sergiu –Bochia și pr. Răzvan Chivulescu- Craiva. .
Conform planificării activității cercului, vizată de către Preacucernicul Părinte Protopop, cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Flavius David din parohia Seliște, acesta având tema ”Fenomenul migrației și modul în care Biserica din țară se raportează la această realitate”. Astfel preotul vorbitor a arătat sub aspect misionar că migraţia a fost înţeleasă în multe ţări ca o problemă: există provocări legate de limbă, separarea şi unificarea familiilor, diversitatea culturală şi religioasă, obiceiuri şi tradiţii ale nou-veniţilor şi ale primitorilor. Din păcate, provocările negative ale migraţiei sunt mai bine cunoscute decât partea ei pozitivă. Poveştile de succes ale migranţilor care au contribuit la dezvoltarea socială şi economică a societăţii în care au migrat sunt deseori uitate. Echilibrarea opiniilor cu privire la migraţie, abordarea problemelor şi dezvoltarea răspunsurilor adecvate sunt provocări la care trebuie să răspundă nu doar factorii politici, ci şi Biserica.
Fenomenul migraţiei are efecte nu doar asupra hărţii geografice, sociale, economice, culturale a lumii, ci şi asupra hărţii eclesiale. De aceea, la întâlnirea a Junger Dialog urmăreşte o analiză de profunzime a fenomenului migraţiei în Europa, schimbările, provocările şi şansele pe care le aduce migraţia şi efectele ei asupra Bisericilor. „Îmi exprim speranţa că acest dialog va contribui la o mai bună înţelegere a migraţiei prin prisma diversităţii în societatea europeană de astăzi, că împreună vom elabora răspunsuri adecvate şi vom găsi structuri apropiate pentru buna împreună-vieţuire, „pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici şi pentru unirea tuturor”, după cum se roagă Biserica. Sper ca împreună să fim capabili a clădi poduri peste diferenţele dintre noi bazate pe contextele diferite şi unice ale regiunilor”, a afirmat diac. Cătălin Vatamanu, coordonator al delegaţiei româneşti din partea Patriarhiei Române.
Florian Krönke, coordonatorul delegaţiei Bisericii Evanghelice din Germania, a declarat: „Abordarea temei migraţiei europene este o responsabilitate a Bisericii, şi această misiune nu poate fi ruptă de contextul societăţii întregi. De aceea este necesar ca Bisericile să facă auzită în societate propria atitudine referitoare la migraţie”.
De altfel, părintele Flavius a reliefat viețile sfinților ca model de conviețuire pentru creștinii migranți, cu atât mai mult cu cât Biserica noastră, prăznuiește astăzi toți sfinții, o viață sub călăuzirea și sfințirea Sfântului Duh pe calea mânturii. Aceasta ar fi alternativa creștină a moralei ortodoxe pentru provocările actuale ale fenomenului migrației în spațiul U.E. și nu numai. Dincolo de tratatele comunitare și internaționale care vizează statutul juridic al migranților, creștinii migranți ar trebui să aibă în față modelul de conviețuire între străini oferit de Iisus Hristos și întărit ca lege morală pozitivă prin lucrarea desăvârșită a Sfântului Duh în viața fiecărui om.
La final Părintele Ionel, coordonatorul de cerc pastoral a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru împreună-slujire, iar preotul paroh și-a exprimat bucuria dar și responabilitatea de a organiza activitățile pastorale ,care s-au dovedit a fi cu adevărat o binecuvântare pentru credincioșii parohiei Susag, dar și pentru fii satului veniți să asiste la Taina Sfântului Maslu.
Prof. Raul Zau