Conferința preoțească semestrială la Arad

Cu binecuvântarea și în prezența Înlatpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului și a Preasfințitului Părinte dr. Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, la convocarea preaonoratului părinte Flavius Petcuț, protopopul Aradului, preoții de la parohiile din cuprinsul Protopopiatului Arad au participat la conferința semestrială.

Aceasta a avut loc în data de 7 iunie 2021, în găzduirea frumosului Centru misionar-pastoral al Parohiei Arad Grădiște I, acesta fiind pus la dispoziție prin bunăvoința părintelui paroh Mihai-Octavian Blaj.

Lucrările au început cu slujba de Tedeum, oficiat de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. În deschiderea evenimentului, părintele protopop a salutat audiența, evidențiind bucuria revederii față către față, după perioada de pandemie, care a făcut imposibilă desfășurarea acestor întâlniri.

Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei a dat ocazia exprimării cuvintelor de felicitare, cu prilejul apropiatei aniversări a zilei de naștere.

Înaltpreasfinția Sa a mulțumit pentru urări, adresând și un mesaj de deschidere față de provocările pastorale cu care se confruntă românii din diaspora, probleme ce se resimt și în viața pastorală a parohiilor arădene, fiind invocată dreapta măsură în aplicarea iconomiei și a acriviei, mai ales în privința dispenselor pentru căsătorie.

Părintele profesor dr. Lucian Farcașiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din cadrul Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad a prezentat conferința cu tema: Comunitățile de credincioși ortodocși români din afara granițelor țării. În cadrul acesteia, au fost evocate câteva coordonate ce au accentuat istoricul, evoluția, activitatea misionară, organizarea canonică și direcțiile pastorale în diaspora românească actuală.

Părintele Alexandru Cotoraci, de la Parohia Nădlac, ca unul care a slujit, în trecut, în comunități românești din Banatul Sârbesc și din Spania a evocat câteva momente din experiența pastorală a sfinției sale, din străinătate.

În continuare, părintele Mihai Blaj, cu o bogată activitate pastorală de cultivare a relațiilor cu românii din diaspora, ca inițiator al proiectului ,,Festivalul românilor de pretutindeni”, a prezentat câteva date interesante despre viața românilor din Voivodina și sudul Dunării, din Basarabia și Cehia, vorbind cu emoție despre realitățile vechi și noi cu care se confruntă românii de peste granițe.

Părintele consilier, Protos. dr. Iustin Popovici și părintele profesor dr. Vasile Pop au prezentat în fața preoților volumul de pastorale Vestire de Praznic, a Înaltpreafințitului Părinte Timotei, marcând calitatea și prestanța acestui volum, care debutează cu prefaţa semnată de Preafericitul Părinte Patriah Daniel. Volumul a apărut în Editura Arhiepiscopiei Aradului cu sprijinul financiar al Bibliotecii Judeţene ,,Alexandru D. Xenopol” din Arad şi a fost oferit în mod gratuit tuturor preoţilor prezenţi

Părintele vicar Gheorghe Gligor a făcut anunțul organizării unui curs de acordare a primului ajutor, pentru ziua de 15 iunie, care se va desfășura la biserica parohiei Arad-Sânnicolau Mic.

Părintele protopop Flavius Petcuț a mulțumit tuturor pentru prezență, dorindu-le spor bun în slujirea pastorală, invitându-i pe cei prezenți să promoveze neîncetat mărturia ortodoxă și românească, care păstrează identitatea națională.

Pr. dr. Filip Albu