Momente înălțătoare au avut loc în Parohia Ortodoxă Conop, în cea de a doua zi a Rusaliilor când este prăznuită Sfânta Treime!
Se regăsește în tradiţia ortodoxă, mai ales în parohiile de la ţară, ca preoţii dimpreună cu credincioşii din parohiile pe care le păstoresc, să meargă în procesiune la troițele așezate la marginea țarinelor (holdelor) pentru a rosti rugăciuni speciale şi pentru a sfinți holdele ca acestea sa fi ferite de boală, molime, prădători sau furii ale naturii.
După terminarea Sfintei Liturghii, preotul paroh, alături de grupul vocal al parohiei şi credincioşii îmbrăcați în port popular deosebit de frumos, specific comunei noastre, au ieşit în procesiune la una dintre troiţele satului din partea de nord, care a fost mutată din gospodăria unei familii și așezată întrun loc cu o semnificație istorică deosebită. Noul așezământ al troiței se află în proximitatea locului unde, pe la anul 1562 a fost zidită prima biserică ortodoxă pe vatra noului sat format după unirea celor două cătune Ghighinecea în est și Sibișel în vest, conform mărturiilor documentare existente. Astăzi, pe locul acelei biserici se află o grădină, iar peste drum a fost așezată această troiță care a fost ridicată în anul 1984 pe vremea vrednicului de pomenire părintele IOAN POPA, parohul din vremea aceea, ajutat fiind de mai multe familii.
La inițiativa părintelui paroh, Viorel IUTE, împreună cu credincioșii din satul Conop, troiţa a fost ridicată din gospodărie iar apoi fiind restaurată. După consultarea cu autoritățile locale, cărora părintele le-a mulțumit cu această ocazie, s-a stabilit noua locație unde a fost așezată, acest loc având o semnificație istorică specială pentru credincioșii ortodocși din Parohia Conop.
Preotul Paroh, împreună cu credincioșii, au rostit rugăciuni speciale, pentru protejarea holdelor, grădinilor, ocrotirea satului, a gospodăriilor.
La final părintele a mulțumit tuturora pentru implicare, rugând pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească jertfelnicia tuturora.
Pr. Viorel Iute