În după-amiaza zilei de duminică 18 iulie 2021, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat de către preotul Moţ Aurelian Iulian, s-au întrunit, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Parohia Bonțești, protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei.
Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr. Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr. Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii și pr. Vesa Ioan de la parohia Iosășel.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor” , preotul Groza Ștefan de la parohia Tălagiu a susținut următoarele teme:
- Proiecte pastoral-misionare transfrontaliere: înfrăţiri între parohiile ortodoxe din ţară şi comunităţile de români din străinătate; deschiderea unei extensii a Facultăţii de Teologie la Roma; sprijinirea eparhiilor sărace din afara graniţelor ţării;
- Situaţii misionare specifice, proiecte pastorale aflate în derulare, realităţi, provocări şi abateri liturgice (căsătoriile mixte etc.).
În susținerea temei părintele Ștefan spunea: aşadar suntem într-un an în care ne vom gândi la românii din diaspora, care, la ora actuală numără peste 10 milioane de cetăţeni. O mică Românie, împărţită pe toată meridianele, cu o concentraţie mai mare în Europa, mai aproape de ţara mamă. Biserica are un rol extrem de important în viaţa românilor de departe. Vom fi, în 2021, mai aproape unii de alţii, românii ortodocşi din ţară şi străinătate. În aceste timpuri de boală şi izolare, ne vom lega mai mult unii cu alţii, îmbărbătându-ne unii pe alţii. Iar unul dintre mijloacele prin care în mod concret ne vom avea mai aproape unii pe alţii este înfrăţirea parohiilor.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Pasc Darius a mulţumit preoților și celor prezenți pentru participare.
Pr. Moţ Aurelian Iulian