Aniversarea Nunţii de Argint la Castelul Regal Săvârşin

Marţi, 21 septembrie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent la Castelul Săvârşin unde a săvârşit o slujbă de binecuvântare cu ocazia sărbătoririi Nunții de Argint a Majestății Sale Margareta și a Principelui Radu.

Chiriarhul arădean a fost însoţit de Protos. Dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului şi parohul bisericii ortodoxe din Săvârșin, Pr. Călin Mădăluţă.

Tot cu acest prilej binecuvântat, Înaltpreasfinţia Sa a pus piatra de temelie şi a sfinţit o cruce pe colina de lângă heleşteul din Parcul Regal Săvârşin, locul unde se va zidi un paraclis de familie.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a arătat că prilejul nunţilor de argint, sau de aur şi diamant, cultivă legăturile dintre cei înrudiţi sau cunoscuţi, favorizând împlinirile vieţii, mai ales cele constituite din faptele bune în slujba societăţii şi a lumii. Experienţa însăşi a celor uniţi prin căsnicie se îmbogăţeşte ceea ce aduce aprecierea mariajului care devine şi o garanţie pentru continuarea lucrării obşteşti. La momentul sfinţirii locului pentru paraclis, Chiriarhul a apreciat lucrările începute spre întregirea unei moşteniri, sfinţind crucea ridicată aici  spre binecuvântarea celor ce locuiesc sau stau sub ocrotirea ei.

La final, au fost exprimate tradiţionalele felicitări şi urări în rugăciune, pentru primirea ajutorului ceresc.

Ceremonia a avut un caracter privat și s-a desfășurat în Grădina Ascunsă din Parcul Regal, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia și a dlui profesor doctor Dan Duda (ambii prezenți la nunta din septembrie 1996, la Lausanne).

***

Nunta Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei cu ASR Principele Radu a avut loc în ziua de 21 septembrie 1996, la Lausanne, în Elveția. Slujba a fost oficiată la Biserica Sfântul Gherasim de Mitropolitul Damaskinos al Elveției, secondat de părintele Alexandru Iossifidis, parohul bisericii, și de părintele Adrian Diaconu, protopop al Elveției. Serviciul divin a fost rostit în limbile română, latină, greacă și engleză. Au luat parte membri ai Familiilor Regale ale Spaniei, Franței, Greciei, Luxemburgului, Iugoslaviei, Italiei și Portugaliei, ai Familiilor Imperiale ale Austriei și Iranului, precum și zeci de români care au făcut drumul din țară până în Elveția pentru a fi alături de Familia Regală a României. Au participat colegi de facultate și prieteni ai mirelui și miresei. După tradiția ortodoxă regală, nașii de cununie au fost Regele Mihai I al României și Regele Constantin al II-lea al elenilor.

Foto credit: Cristian Coposesc