Dumnezeu este Iubire, credința noastră este prin excelență credința Iubirii, Îl iubim pe Dumnezeu, în măsura în care ne iubim semenii. Dar iubirea față de semeni nu se manifestă doar în timpul vieții pământești, ci trece dincolo de moarte, în veșnicie.
Sub aceste auspicii s-a desfășurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Timotei, întrunirea preoților din municipiul Arad în cadrul Cercului pastoral, care a avut loc în frumoasa biserică a Parohiei Arad, Grădiște II, gazde primitoare fiind Părintele paroh Ciprian-Vasile Cucu, alături de Părintele pensionar Viorel Roja.
În debutul întâlnirii, Părintele Petru Ursulescu, coordonatorul Cercului pastoral Arad a făcut referire la ”Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și ”Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, declarat An omagial de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 28 octombrie 2019. Moartea este asemenea unui somn, iar cei care trec pragul către veșnicie sunt considerați ”adormiți întru nădejdea Învierii și a vieții celei veșnice”, ale căror trupuri vor fi depuse în cimitir, în locul de odihnă. (cimitir – lat. coemeterium – dormitor). În primele veacuri ale creștinismului, pe mormintele martirilor se săvârșea Sfânta Liturghie, fiind considerate locuri sacre. Cimitirele au o valoare religioasă, liturgică, deoarece în interiorul lor se săvârșesc anumite slujbe ce vizează cultul pentru cei adormiți, dar și o valoare culturală.
Referatul intitulat ”Legătura dintre pomenirea celor adormiți în Biserică și valoarea liturgică și culturală a cimitirelor” susținut de părintele paroh a fost temeinic conceput, făcând referire la moarte, ca întâlnire a omului cu Dumnezeu. Părintele a evidențiat câteva dintre temeiurule liturgice pentru cinstirea celor adormiți, care sunt pomeniți la rânduiala Proscomidiei, fiind puse miride pe Sfântul Disc, ”imagine cosmică a întregii creații, reunind Biserica cerească, prin Sfântul Agneț, miridele pentru Maica Domnului și cele 9 cete îngerești, cu Biserica de pe pământ, prin miridele scoase pentru episcopul locului, pentru ctitori, pentru cârmuitori, precum și pentru vii și adormiți.” La finalul referatului se regăsesc câteva sfaturi practice privind respectarea anumitor reguli de bun simț pe care oamenii trebuie să la aibă în vedere în cuprinsul cimitirelor.
Păstorii de suflete ai Cetății Aradului au avut discuții îndelungi pe marginea referatului prezentat, încercând să găsească soluții practice în privința unei bune administrări a cimitirelor confesionale, dar și a celor orășenești. Purtarea de grijă față de cei adormiți este purtare de grijă față de noi, care la un moment dat vom părăsi această lume trecând în veșnicia lui Dumnezeu, potrivit cuvintelor Mântuitorului Hristos, ”Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea.” Luca 6,31.
Pr. Petru Ursulescu