Eroii Detaşamentului Păuliş, comemoraţi în zonele de luptă

Cei 77 de ani de la eroicele lupte în urma cărora eroii Detașamentului Păuliș au reușit să apere, în cel de-al Doilea Război Mondial, Defileul Mureșului, suveranitatea și integritatea României în fața trupelor hortyste, de 10 ori mai numeroase și mai bine înarmate, au fost marcați, sâmbătă, printr-o serie de manifestări ample care au avut loc în zonele în care s-au purtat lupte crâncene.

Ceremoniile militare și religioase au început încă de dimineață în comuna Păuliș, unde s-au dat eroicele lupte, și la cimiturl eroilor din Radna, unde se afla școala militară ai cărei elevi au purtat acele lupte. Un parastas în memoria eroilor a fost ridicat la Biserica Ortodoxă din comuna Păuliș.

Momentul central al manifestării avut loc odată cu ceremonialul militar și religios de la Monumentul Eroilor din Păuliș, de lângă Drumul Național 7, unde au fost depuse și coroane de flori în memoria eroilor.

Ceremoniile s-au încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu”.

Remember

Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea Defileului Mureş şi Criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortysto-ungară „Budapesta”, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 Infanterie şi Divizionul 61 Artilerie Grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.

Sursa:https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/eroii-detasamentului-paulis-comemorati-in-zonele-de-lupta-1433288/