Analizarea şi aprobarea argumentelor locale cu privire la propunerea de canonizare a părintelui Ilarion Felea, în şedinţa Sinodului Mitropoliei Banatului, este un „fapt îmbucurător pentru cei care l-au cunoscut, i-au citit biografia şi opera teologică pastoral-misionară”, a declarat pentru Basilica.ro Pr. Prof. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.
„O bucurie plină de emoţie animă inimile cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, care poartă numele ilustrului preot şi profesor Ilarion V. Felea, ultimul Rector al Academiei Teologice arădene dinaintea instaurării comunismului”, a subliniat Părintele Decan.
Viaţa
El a vorbit despre viaţa celui care a suferit „anchete abuzive, privaţiuni de libertate, toate conturând chipul mărturisitorului”.
„Mărturiile celor care l-au cunoscut, întreaga sa lucrare spirituală, pastoral-misionară şi liturgică, filantropia, mila faţă de săraci, faţă de orfanii şi văduvele de război, precum şi lucrarea sa culturală mărturisitoare probate prin documente de arhivă, ilustrează o viaţă de preot şi teolog desfăşurată în orizontul rugăciunii, daruirii, jertfei şi mărturisirii, o viaţă desfăşurată în orizontul sfinţeniei lui Iisus Hristos”.
„Totodată, viaţa sa se desfăşoară, mai ales în ultima parte, sub vicisitudinile istoriei şi ale prigoanei comuniste, în care suferă degradări sociale, violenţe, anchete abuzive, privaţiuni de libertate, toate conturând chipul mărturisitorului”.
„De fapt, sfârşitul vieţii sale pământeşti este dovada cea mai evidentă cu privire la vieţuirea, credinţa şi mărturisirea părintelui Ilarion Felea. Părintele Ilarion Felea rămâne prezent şi azi prin memoria celor care l-au cunoscut şi prin opera sa şi începe să rodească şi în inimile tinerilor, mulţi dintre ei admirându-i credinţa şi mărturisirea”.
A împărtăşit lumină din lumina lui Hristos
Conform declaraţiei Părintelui Cristinel Ioja, credincioşii din Şega-Arad îi aduc cinstire „prin ridicarea unei cruci în curtea bisericii, cei care l-au cunoscut la Catedrala Veche a Aradului îl poartă neşters din amintirea lor, cărţile sale sunt editate şi citite în toată ţara, teologia lui este apreciată fiind elaborate studii de specialitate”.
„Evlavia credincioşilor din toată ţara începe să se adâncească în jurul unuia dintre cei mai cunoscuţi mărturisitori ai lui Iisus Hristos în temniţele comuniste, iar o şcoală teologică de înalt nivel îi poartă numele. Pentru că pe unde a trecut a împărtăşit lumină din lumina lui Hristos, iar credinţa sa nu fost alta decât credinţa dată o dată pentru totdeauna Sfinţilor”, a încheiat decanul.
Argumentele locale au fost prezentate, apoi aprobate în timpul şedinţei Sinodului Mitropoliei Banatului şi „vor fi înaintate spre analiză ca propunere de canonizare către Cancelaria Sfântului Sinod”, a declarat zilele trecute Pr. Cons. eparhial Ionel Popescu.
Părintele Ilarion Felea
S-a născut în 21 martie 1903 şi a fost un moț de pe Valea Crișului Alb ajuns duhovnicul tinerilor din Arad și condamnat de regimul comunist la 20 de ani de temniță pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”. Motivul oficial: nu propovăduia așa-zisa „luptă pentru pace”.
Părintele Ilarion Felea a murit în 18 septembrie 1961 pentru că a fost lipsit de asistență medicală, conform mărturiei unui supraviețuitor de la Aiud, Părintele Ioan Bardaș.
Când a fost arestat, în 25 septembrie 1958, era preot la parohia Arad-Centru. Prin predicile şi cuvintele rostite de la amvonul Catedralei, Părintele Ilarion Felea atrăgea numeroși tineri și intelectuali. Este autorul lucrării teologice „Spre Tabor”, o explicare a Filocaliei.
Sursă foto: marturisitorii.ro
https://basilica.ro/o-bucurie-pentru-facultatea-de-teologie-din-arad-decanul-despre-posibila-canonizare-a-pr-ilarion-felea/