Bucurii duhovnicești  pentru credincioșii parohiilor Conop si Nicolae Bălcescu

Credincioșii parohiilor Conop și Nicolae Bălcescu au avut anul acesta bucuria de a participa la două pelerinaje spre întărirea sufletului prin apropierea de Dumnezeu în locurile în care El este chemat mai des și mai intens.

Primul pelerinaj a avut ca țintă mănastiri din Mitropolia Banatului-Arhiepiscopia Timișoarei și a avut loc în data de 7 august, imediat după sărbătoarea Schimbării la Față. Grupul de pererini a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica mănăstirii Izvorul  Miron, luând merinde duhovnicești la început de drum. Urcușul a continuat apoi spre mănăstirea Luncanii de Sus, mănăstirea Fârdea, mănăstirea Sfânta Treime și s-a încheiat cu mănăstirea Petroasa Mare de lângă Lugoj.

Dorința credincioșilor de a mai participa la un pelerinaj în acest an s-a concretizat în data de 9 octombrie, când pașii lor s-au îndreptat spre o altă zonă a țării și anume Translivania. Prima oprire s-a făcut în județul Alba la mănăstirea Râmeț unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania. La mănastirea Dumbrava, în același județ, a fost a doua oprire, pelerinii bucurându-se și aici de lucrurile minunate ce se săvârșesc cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Mănăstirea Dumbrava este cunoscută pentru că deține un centru pentru îngrijirea copiilor orfani sau abandonați. Circa 130 de copii sunt găzduiți aici, datorită implicării preotului Vasile. De asemenea,  Părintele Vasile a ridicat pentru copii şi o brutărie şi mai are grijă şi de 60 de bătrâni, lăsaţi de rude pe drumuri.

Următoarea și ultima bucurie din acest traseu minunat îl constituie întâlnirea spiritulă cu Maica Domnului în biserica mănastirii pe care ea o ocrotește, Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Recea județul Mureș, cunoscută mai ales pentru vietuirea aici a părintelui duhovnic Ioan Iovan. Manastirea de la Recea a luat ființă in anul 1991, arhitectura ansamblului monahal fiind una tipic romaneasca. Aici am fost întâmpinați de maica Anisia, fiică a satului Nicolae Bălcescu, împreună cu obștea mănastirii în frunte cu maica stareta Stavrofora Cristina. Am trăit cu toții momente de înălțare duhovnicească primind întărire sufletească pentru perioada aceasta pandemică, prin care trecem cu toții, ascultând și încercând să aplicăm în viața noastră cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos ,,Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi’’( Matei 11;28 „Binecuvantat sa fie Dumnezeu care, cu pronia Lui divina, a transformat o rapa cu un cimitir vechi, intr-o gradina suspendata a Maicii Lui, oferind un lacas sfant si sfintitor neamului nostru crestinesc si romanesc.” (Parintele Arhimandrit Ioan Iovan)

Ziua s-a încheiat mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra pelerinilor, cu speranța că pelerinajul și-a atins scopul,acela de a-l apropia pe om de Dumnezeu, dar și de al simți pe Dumnezeu mai aproape de om.

Pr. Cosmin Iordăchescu

Parohia Nicolae Bălcescu