Devenită deja tradiție, prima Duminică după cinstirea cuvioasei maicii noastre Parascheva „de la Iași” – hramul Bisericii Parohiei Tauț din Protopopiatul Ineu, a adunat membrii Cercului pastoral-misionar Târnova, coordonat de Pr. Ivănuț Voicu, la ceas de rugăciune și meditație.
S-a săvârșit Sfânta Taină a Maslului de către preoții: Pr. Ivănuț Voicu – Parohia Chier, Pr. Măriuță Doru – Parohia Camna, Pr. Alin Pingică – Parohia Arăneag, Pr. Achim Giani – Parohia Dud, Pr. Tudor Robert – Parohia Drauț, Pr. Bun Costel – Parohia Tauț, Pr. Giurgiu Gheorghe – Parohia Nadăș, Pr. Lucaciu Marius – Parohia Minișel, Pr. Ivănuț Valerian-Iulian – Parohia Iercoșeni, Pr. Dan Pavel – Parohia Șilindia.
Părintele Giurgiu Gheorghe ne-a chemat, printr-un frumos și bogat cuvânt de învățătură, la adâncirea înțelesurilor duhovnicești pe care „Pilda Semănătorului” din Duminica a XXI-a după Rusalii ni le propune spre meditație. Pornind, astfel, de la sensul cuvântului parabolă, acea istorioară sau povestioară cu tâlc, ce are menirea de a face înțelese lucrurile tainice prin asemănarea cu lucruri apropiate sau obișnuite din viața omului, aprofundând apoi sensul seminței din Pilda Semănătorului ca și cuvânt al lui Dumnezeu, ce semănat și încolțit sufletul-ogor pregătit prin răbdare și virtuți, deveni roditor însutit. Totodată, utilizarea în Parabolă a alegoriei sămânță-cuvânt, ne îndeamnă la a conștientiza și a ne responsabiliza în ceea ce privește utilizarea cuvintelor, având în minte, mai înainte de toate, pe Dumnezeu Cuvântul, prin Care toate s-au făcut – sensul, sau puterea creatoare a cuvântului, dar mijloc sau liant al legăturii cu Dumnezeu – rugăciunea, și cu semenii prin buna înțelegere, prin sprijin si îndemn frățesc celor în deznădejde, alinare celor în suferință. De aici și responsabilitatea folosirii cuvintelor, nu spre bârfă, batjocură, minciună, ci așa cum Sfânta Scriptură ne îndeamnă, sa fie cuvântul nostru expresie a adevărului „ce este da – DA, și ce este nu – NU ”, al sprijinului reciproc în ce este bun și frumos prin „cuvinte și cântări duhovnicești și Psalmi”. Iată cum Pilda Semănătorului, nu doar ne îndeamnă la meditație, ci ne și cheamă la fi – la rândul nostru – semănători buni ai cuvântului lui Dumnezeu, transpus în viața noastră și „rodind însutit prin răbdare”.
În încheiere preotul paroh Bun Costel a mulțumit preoților prezenți și credincioșilor pentru osteneala lor și a susținut referatul cu tema: Rânduielile liturgice pe care Biserica le săvârșește la mormintele celor adormiți în Domnul. Prima dintre aceste rânduieli liturgice ce se săvârșește la mormintele celor adormiți în Domnul, după slujba Înmormântării, sau, uneori în cadrul acesteia, este „Sfințirea Crucii” – prin aceasta, confirmând veșnicia legăturii dintre suflet și Creator, Crucea însemnând locul unde un creștin, fiu al Împărăției cerului, înfiat prin jertfa lui Iisus de pe Golgota, „așteaptă învierea morților, și viața ce va să fie”, dar și semn al legământului, al nădejdii izvorâte din Învierea lui Hristos, aceea că „toți vor învia, la Învierea cea de apoi, și vor învia cei care au făcut cele bune spre învierea bucuriei, iar cei care au făcut cele rele, spre învierea osândirii”. Referentul, a amintit în continuare și de celelalte slujbe de pomenire cu caracter periodic sau ocazional, slujbe ce – de altfel – sunt săvârșite și în Biserică, „pentru odihna, liniștea și pacea” celor adormiți în Domnul.
Următoarea întrunire a preoților din Cercul Pastoral-Misionar Târnova va avea loc la data de 31 octombrie la Parohia Camna-Luguzău.
Pr. Lucaciu Ionuț Marius