Perioada Sfântului Post, este perioada urcușului duhovnicesc în care sufletul creştinesc este chemat a fi mai aproape de Mântuitorul Iisus Hristos și de semenii săi.
Acestei chemari îi răspundem prin rugăciune sporită, prin prezenţa noastră la Sfintele Liturghii şi slujbe în Sfânta Biserică, prin post, milostenii, dar şi prin diferite obiceiuri tradiţionale ale acestei perioade, cum ar fi Bătutul Toacăi.
Toaca este o formă de rugăciune adusă lui Dumnezeu, o lucrare care punctează timpul și îndreaptă atenția oamenilor de la cele trecătoare la cele veșnice. De asemenea, ea este o cale pentru ca oamenii să se înalțe spre Dumnezeu și, totodată, să se apropie unii de ceilalți.
Toaca este o chemare, adresată tuturor, care îi face conștienți pe copiii și pe tinerii de astăzi asupra faptului că în lucrurile simple se găsește bucurie multă, pace și o ocazie binecuvântată de a petrece un timp de calitate, ziditor de suflet.
În cadrul parteneriatului dintre Biserica Ortodoxă Gurahonţ şi Liceul „Ioan Buteanu” cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu, în fiecare an, în această perioadă, în Parohia Gurahonţ, în cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiiilor” se desfăşoară concursul de bătut toaca „Cântecul care te cheamă la rugăciune”, cu premii de Sfintele Paşti.
Anul acesta în data de 12 aprilie 2022 a avut loc cea de a XIII-a ediţie a concursului, care s-a desfăşurat în curtea bisericii.
La acest concurs au participat un număr de 80 de elevi, din parohia Gurahonț și din partea Liceului „Ioan Buteanu” Gurahonț.
În deschiderea concursului a fost rostită o rugăciune și un cuvânt introducere de către preotul paroh Moț Aurelian Iulian, amintind că în parohia Gurahonț concursul de bătut toacă reprezintă o tradiție începută cu 13 ani în urmă de către răposatul Pr.Ic.Stv. Moț Crăciun-Dorel, inițiatorul acestui concurs.
A urmat apoi un scurt discurs a d-nei director Cristina Paul, urându-le mult succes participanților.
Concursul a fost jurizat de:
Din partea Bisericii ortodoxe Gurahonț Pr. paroh Moț Aurelian Iulian. Din partea Liceului ,,Ioan Buteanu”, dir. Cristina Paul, dir. adjunct Vesa Ciprian, prof. de muzică Păiușan Nicoleta și prof. de religie Muț Ana.
Au fost acordate premii și mențiuni:
Marele premiu a fost acordat elevului Cheptea Matei clasa a-IV-a Școala Generală nr.7 din Făgăraș.
Premiul I a fost acordat elevilor: Lehaci Pavel clasa a IX-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț; Braica Ionela clasa a VIII-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț; Gligor Cătălina clasa a VI-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț; Miron Carmen clasa a XI-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț.
Premiul al II-lea elevilor: Petroman Viorel clasa a II-a, Țica Andrada clasa a III-a, Miron Maria clasa I, Popuța Bogdana clasa I, Pop David clasa a-V-a, Ilica Ionuț clasa a-V-a, Rusaniuc David clasa a-II-a, Dan Robert clasa a-III-a de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț.
Premiul al III-lea elevilor: Dan Andrei clasa a-VII-a, Muntean Florin clasa a-V-a, Negru Andrei clasa a-V-a, Pop Alesia clasa a-VI-a, Rusaniuc Damiana clasa a VII-a, Giurgiu Iasmina clasa I, de la Liceul ,,Ioan Buteanu” Gurahonț și mențiuni tuturor celorlalți elevi participanți.
De asemenea, din partea Bisericii Ortodoxe Gurahonţ fiecare concurent a primit o diplomă de participare, o carte, iconițe și dulciuri.
Preotul paroh Moț Aurelian Iulian a mulțumit conducerii Liceului ,,Ioan Buteanu” Gurahonţ, juriului și participanților spunând: ,,Iată cu ajutorul Bunului Dumnezeu s-a încheiat şi această ediţie care a adus multă bucurie în sufletele tinere ale elevilor, care prin trăirea lor religioasă duc mai departe obiceiurile şi tradiţiile noastre străbune și totodată arată că vor fi credincioşi de nădejde ai Bisericii noastre Ortodoxe”.
Prof.înv.p. Moț Daiana Andra