Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, joi, 19 mai, începând cu ora 18:00 a avut loc întrunirea preoților din cadrul Cercului pastoral – misionar Vladimirescu, în Biserica parohiei Fântânele cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
În cuvântul de deschidere, coordonatorul Cercului pastoral-misionar Vladimirescu, Părintele Dan-Dorin Mândra, a făcut referire la „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști, Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. La întâlnire a fost prezent și Părintele Dr. Iustin Popovici consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, care a fost invitat să conducă lucrările ședinței. Cuvântul Părintelui consilier a afirmat că, omul credincios trebuie să caute într-o mare măsură el însuşi motivaţii care să-i poată susţine credinţa şi propria sa practică a rugăciunii. Şi tocmai acest lucru ar putea face credinţa sa mai profundă şi rugăciunea sa mai fierbinte, dat fiind că, într-o mare măsură, ele nu mai sunt susţinute de mediul social.
Referatul intitulat „Denaturarea rugăciunii prin influența religiilor orientale și practicarea pseudo-religioasă”, susținut de Părintele paroh Dan-Dorin Mândra a fost deosebit de interesant, aducând în discuție nevoia de rugăciune a omului credincios, care este în afară de orice îndoială. Cu cât este mai puternică credinţa, cu atât este mai puternică şi nevoia sa de rugăciune. Dar în societatea de astăzi constatăm o slăbire a credinţei. Prin urmare şi un fel de indiferenţă faţă de rugăciune. Poate că noţiunea de societate secularizată nu indică, totuşi, o societate total necredincioasă, ci o societate în care majoritatea membrilor nu mai practică rugăciunea decât foarte rar, în momente excepţionale.
Cercul pastoral-misionar s-a încheiat cu o agapă frățească.
Prof. Cătălin-Iulian Drăgan