În dimineața zilei de 3 Iunie 2022, cu prilejul ultimei ore de religie din acest an școlar, elevii Școlii Gimnaziale Titus Popovici din Mișca alături de doamna director adjunct Afrodita Oniță și corpul profesoral au participat la o minunată prelegere ce a avut ca scop cunoașterea portului tradițional românesc din diferitele subzone ale județului nostru, dar și legătura strânsă pe care o au simbolurile cusute pe pânză, cu credința noastră strămoșească.
La invitația profesorului de religie ortodoxă, în cadrul acestei acțiuni au participat doi oaspeți de seamă: Emma Crihan, elevă în cadrul Școlii Populare de Artă din Arad, și Andrei Gurău, absolvent al Școlii Populare de Artă din Arad și Student în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.
După rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru”, cei doi au realizat o prezentare PowerPoint inspirându-se din cartea „Portul Popular din Județul Arad” a doamnei Elena Rodica Colta, în care le-au prezentat copiilor diferite costume vechi din cele șase subzone etnografice ale județului Arad, le-au explicat care este însemnătatea modelelor de pe broderiile costumelor, făcând paralelă între ceea ce transmiteau strămoșii noștri prin îmbrăcăminte și ceea ce inspira Sf. Scriptură.
Elevilor le-a fost adus în față un model de laibăr (vestă populară) ce se purta in Câmpia Crișului Alb dar și în localitatea Mișca, ce avea brodat pe spate „Pomul Vieții” conturând astfel legătura între folclor și religie, între om și Dumnezeu. Tot ei au creionat faptul că toate costumele populare autentice au în componența broderiei simbolul Crucii sau al Soarelui, marcând faptul că originile noastre au rădăcini în Creștinism, iar jertfa Mântuitorului pe Cruce nu le-a fost necunoscută strămoșilor noștri și nici adorarea Soarelui Dreptății.
Elevii au avut șansa să vadă și un veșmânt preoțesc cu broderie tradițională, au putut atinge costumele, au fost încântați de o doină cântată de Emma Crihan, au învățat să cânte o piesă tradițională din Mișca alături de Andrei Gurău și au putut adresa întrebări oaspeților.
La finalul activității, profesorul de religie Denis Roșu-Drăgan le-a mulțumit celor doi invitați pentru frumoasa colaborare felicitându-i pentru dragostea față de folclor și față de cele sfinte, oferindu-le în dar câte o icoană cu Fecioara Maria și Pruncul Iisus. Din partea elevilor clasei a II-a au primit felicitări confecționate în cuprinsul orei de religie.
Prof. Denis Alexandru Roșu-Drăgan