Cerc pastoral-misionar în Filia Bârzești, Parohia Groșeni

În duminica a cincea după Rusalii, a vindecării demonizaților din ținutul Gadarenilor, în data de 17.07.2022, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Beliu, în filia Bârzești, parohia Groșeni, din cadrul Protopopiatului Ineu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Ioan Morar.

Tematica întrunirii cercului misionar  a fost : „Sfântul Simeon Noul Teolog – învățătura sa despre rugăciune”. S-a  săvârșit în acest sens pentru credincioșii parohiei Taina Sfântului Maslu. Din soborul de preoți au făcut parte:  Pr. Morar Ioan –coordonator; Pr. Vatrici Ioan – Răpsig,; Pr. Paroh Sas Radu –Groșeni; Pr. Drăgan Dorin – Hășmaș; Pr. Monea Nicolae –Tăgădău; Pr. Chivulescu Răzvan –Craiva;; Pr. David Flavius- Seliștea; Pr. Culda Florin – Vasile Goldiș; pr. Ciocan Nicolae -Archiș.

Preotul David Flavius din Seliștea, a ținut o cuvântare, prin raportare la tematica mai sus amintită, arătând că rugăciunea în viziunea sfântului Simeon Noul Teolog este de patru feluri:

  • întâiul fel de rugăciune este însoțit de lucrarea imaginației. Cel ce se roagă ridică mâinile, ochii și mintea la cer și își închipuie cu mintea lucrurile dumnezeiești, bunurile cerești, cetele îngerești, tinzând spre iubirea lui Dumnezeu;
  • la al doilea fel de rugăciune se ajunge după ce mintea s-a întors de la lucrurile sensibile și de la sen­zațiile exterioare și se concentrează la cuvintele rugăciunii, căutând să alunge gândurile exterioare;
  • al treilea fel de rugăciune începe prin ascultare – adică, în vremea rugăciunii, mintea păzește inima și din adâncul ei se roagă Domnului -, e rugăciunea bărbatului duhovnicesc sau a bărbatului desăvâr­șit, după măsura plinătății lui Hristos;
  • al patrulea fel de rugăciune, cel al bătrânului duhovnicesc, când mintea nu mai are lipsă de asemenea mijloace fiziologice auxiliare, ci dintr-o dată realizează această stare și rămâne neclintită în contemplație.

La finalul slujbei, părintele coordonator și părintele paroh au adresat mulțumiri tuturor participanților la rugăciune, atât de necesară pentru menținerea sănătății trupului și sufletului.

Prof. Zau Raul