Ziua de 14 octombrie a fiecărui an, din moși strămoși, reprezintă un moment de bucurie și de sărbătoare a întregului sat, iar în acest an, cu atât mai mult, cu cât în biserica strămoșească se află un odor de mare preț și anume ,,Veșmântul Sf. Cuv. Parascheva”, ocrotitoarea sfântului locaș și totodată a acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu.
Sărbătoarea Bisericii noastre, anul acesta, s-a împletit cu întrunirea cercului pastoral-misionar la Căprioara precum și cu un eveniment cultural deosebit și anume personalizarea căminului cultural din localitate cu numele vrednicului de pomenire prof. Pavel Dehelean (peste 36 de ani director al Casei de Cultură Timișoara), fiu al satului, personalitate marcantă a culturii bănățene și nu numai.
Evenimentele zilei au început de dimineață cu slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, la final scoțându-se racla cu Veșmântul Cuv. Parascheva și împreună cu prapori și cu mulțimea credincioșilor pornindu-se în procesiune la înconjuratul sfântului lăcaș. Mai apoi în după amiaza aceleiași zile, în jurul orei 16,00, în biserica satului, s-a început, sub protia delegatului Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Părintelui Protosinghel Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului,Taina Sfântului Maslu, alături de preacucernicii părinți din cercul pastoral Săvârșin și nu numai: pr. Călin Mădăluță- Săvârșin, pr. Ștefan Dimitriu- Petriș, pr. Craveț Cătălin-Roșia, pr. Gheorghe Ile-Vărădia, pr. Fabius Trif-Ostrov, pr. Valentin Viliga-Ilteu, pr. Marionți Dumitru-Lupești, pr. Haida Bogdan-Corbești, pr. Florin Suba -Pojoga, pr. Bălănescu Ionel-pensionar, pr. Mihai Mili -pensionar, pr. Eugen Volungan-pensionar și pr. Ioan Laurentiu Suba-paroh Căprioara, în prezența oficilităților locale și centrale (Ioan Vodicean-primar Săvârșin, Marius Drăgănescu- director AJFP Arad, reprezentanți ai Casei de Cultură Timișoara), precum și a unui număr impresionant de credincioși. La sfârșitul slujbei Pr Craveț Cătălin a susținut referatul cu tema ,,Sf. Paisie de la Neamț-model de rugăciune isihastă”.
Părintele Iustin Popovici a vorbit în cuvântul său despre evlavia deosebită pe care o au credincioșii din țara noastră la Sfânta Parascheva, inclusive cei din părțile Aradului, întrucât 24 de biserici din eparhie sunt puse sub ocrotirea sfintei. Două dintre acestea, una mănăstirească și cealaltă parohială, s-au transformat în aceste zile în adevărate locuri de pelerinaj, și anume biserica de la Schitul de maici din Bodrogul Vechi și cea din Căprioara, unde cu binecuvântarea Mitropoliților Moldovei la cererea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei se găsesc veșminte care au acoperit pentru o vreme sfintele moaște ale Sfintei Parascheva de la Iași. La final, părinteleconsilier și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din Căprioara, dăruindu-le cu această ocazie o icoană a Maicii Domnului -Copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog.
Slujbă de binecuvântare a Căminului cultural ,,Pavel Dehelean” din localitate
După aceste momente de rugăciune și de înălțare duhovnicească, întregul sobor de preoți s-a deplasat la Căminul cultural din Căprioara pentru a binecuvânta lucrările de reabilitare ce s-au efectuat acolo. În cadrul evenimentului cultural desfășurat aici s-a dezvelit titulatura noului ,,Cămin Cultural Pavel Dehelean”, ocazie cu care au luat cuvântul domnul primar Ioan Vodicean (promotorul și inițiatorul acestui proiect), domnul Iustin Cionca – președintele Consiliului Județean Arad, domnul Doru Sinaci-subprefectul Aradului, Roxana Dehelean -fiica regretatului prof. Pavel Dehelean și preotul paroh Suba Laurențiu; fiecare elogiind în câte o scurtă alocuțiune personalitatea profesorului Pavel Dehelean. Concluziile discursurilor de mai sus ar putea fi sintetizate astfel: ,,Format că profesor de matematică în cadrul Universitații de Vest, a activat în cadrul Casei de Cultură cu mult timp înainte de a prelua conducerea în 1984, luând parte la toate activitățiile culturale ale urbei. Rezultatele muncii sale au reflectat atenția și meticulozitatea cu care se apleca asupra evenimentelor din viața culturală a orașului Timișoara, iar amintirea colegilor păstrează energia și bună dispoziție pe care o radia. Spiritul său liber, european și viziunea asupra orânduirii sociale și mai ales detașarea față de sistemul politic a făcut să fie compatibil cu toate valorile post-decembriste, imbrățișând ideeile occidentale. Spunea adesea „Pe mine m-a interesat cultura, nu m-a interesat politica. E mai puțin important cine e la conducerea politică, pe mine mă interesează să meargă activitatea culturală bine. Și am și inițiat niște proiecte culturale de rezonanță pentru Timișoara și pentru Banat, chiar pentru țară”.
A fost membru fondator al comitetului de organizare a „Festivalului Inimilor”, care este unul dintre proiectele cele mai importante ale Timișoarei. Care a dat identitate culturală orașului. Și a fost coagulantul unui circuit început la Szeged, continuat la Timișoara, Băile Herculane, Vârșeț, Niș și până în Bulgaria. Este un circuit european consacrat, în care „Festivalul Inimilor” este baza. În vremurile postdecembriste a evidențiat valorile culturale pe care orașul nostru le are, ale conviețuirii, prieteniei, bucuriei, dar mai ales al respectlui unul cu altul între diferite culturi ale lumii și ale europei. Așternând astfel un exemplu de conviețuire interetnică, fapt cu care ne mândrim cu toți atunci când pomenim numele orașului nostru.
A făcut din Ansamblul Timișul un brand recunoscut în toată Europa și o solidă școală de dans și folclor. Asociația Artiștilor Plastici Amatori Romul Ladea, care reunește astăzi 130 de membri, Cenaclul literar Pavel Belu și revista Anotimpuri literare, formațiile folclorice Eszterlanc și Bobiță, Corală feminină Carmina Dacică, formația de jazz–blues Bega Blues Band, cenaclul umoristic Ridendo și Universitatea Populară sunt doar câteva dintre proiectele culturale în care și-a investit energia și inspirația.
În cele mai dificile momente, când existența lor era periclitată, a preluat în activitatea Casei de Cultură a Municipiului mișcarea de dans sportiv, diverse organizații scriitoricești, proiecte de teatru independent,etc. În fiecare proiect a investit pasiune și energie, cu fiecare a izbutit performanțe. Puține sunt, în Timișoara, proiectele culturale care nu s-au intersectat, mai ales în momente sensibile, dificile, de criză, cu Casa de Cultură a Municipiului și cu managerul Pavel Dehelean. Și mai puțini sunt oamenii de cultură ai orașului pe care nu-i cunoștea, la fel și operele lor.
Pavel Dehelean a fost un adevărat prieten și partener al mediilor universitare, academice dar mai ales de cultură din România, iar plecarea sa dintre noi a fost profund resimțită”– au subliniat cei prezenți.
Evenimentele acestei zile, pline de încărcătură spirituală și culturală totodată, s-au încheiat cu o reprezentație de excepție a formației de dansuri populare ,,Valea Mureșului”, din Săvârșin și din Timișoara, oficialitățile,preoții precum și toți credincioșii prezenți la acest deosebit eveniment din viața parohiei noastre ,participând la o agapă creștinească.
Pr. Ic.stavr. Laurențiu-Ioan Suba