Dezvelirea plăcii comemorative ,,profesor dr. Gheorghe Sora,, la Școala Gimnazială Grăniceri în prezența IPS Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului

„Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domneste într-însa”. Regele Ferdinand I

În urmă cu exact 160 de ani în ziua de 12 noiembrie, vede lumina zilei marele corifeu al Marii Uniri de la 1918, Vasile Goldiș, iar azi Școala Gimnazială Grăniceri a îmbrăcat straie de sărbătoare, ducând un pios omagiu celui care avea să devină peste decenii ,,Biograful lui Vasile Goldiș” și anume profesorul dr. Gheorghe Șora.

Cu acest prilej, a avut loc slujba de binecuvântarea a păcii comemorative ,,profesor dr. Gheorghe Șora” ce a fost amplasată pe fațada școlii și sfințită de către Înaltpreasfinția Sa dr. Timotei Seviciu Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un sobor de preoți printre care amintim pe părintele Popovici Adinel de la Parohia Ortodoxă Grăniceri și pe părintele Ardelean Ovidiu de la Parohia Ortodoxă Șiclău.

Dezvelirea plăcii comemorative a fost de asemenea un al moment inedit pentru mulți dintre participanții la acest eveniment unde Înaltpreasfinția Sa dr. Timotei Seviciu, alături de domnul Inspector Școlar General Marius Göndör și de edilul comunei, domnul primar Petru Claudiu Bătrânuț, au scos la lumină frumusețea textului înscris pe această placă comemorativă.

A urmat apoi inaugurarea Bibliotecii școlare ce însumează peste zece mii de volume de cărți meticulos aranjate de către elevii clasei a VIII-a Grăniceri și tăierea panglicii de către Înaltpreasfinția Sa dr. Timotei Seviciu și doamna prof. Gabriela Gureanu, directorul Bibliotecii „A. D. Xenopol” din Arad care a donat cărți inedite pentru biblioteca școlară.

Cu acest prilej Înaltpreasfinția Sa dr. Timotei Seviciu a binecuvântat conducerea și Consiliul Profesoral al Școlii Gimnaziale Grăniceri, felicitându-i pentru organizarea acestui frumos eveniment cultural-istoric închinat profesorului dr. Gheorghe Șora.

Holul principal a devenit neîncăpător, iar aici au fost prezentate două expoziții, una ce ne amintește de Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand al României din anul 1922, prezentată de domnul profesor Eugeniu Criste, iar a doua expoziție a fost prezentată de domnul Ing. Albu Adrian care a oferit date inedite despre ceasul de pe fațada școlii ce astăzi este recondiționat și funcțional.

Partea a doua a manifestărilor dedicate omului de cultură profesor dr. Gheorghe Șora s-a desfășurat într-o sală ce te duce cu gândul la amfiteatrul de odinioară unde au luat cuvântul:

Înaltpreasfinția Sa dr. TIMOTEI SEVICIU Arhiepiscop al Aradului, Jurist Iustin-Marinel CIONCA-ARGHIR, Președintele Consiliului Județean Arad, Prof. Marius-Sorin Göndör, Inspector Școlar General Arad, Ionel Bulbuc Vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, Prof. Veronica Sirca, Inspector Școlar de Religie precum și domnul Petru-Claudiu Bătrânuț Primarul Comunei Grăniceri.

Au urmat o serie de comunicări și alocuțiuni despre personalitatea profesorului dr. Gheorghe Șora susținute de personalități istorice și culturale ale Aradului și anume: Prof. univ. dr. Sorin Bulboacă directorul Complexului Muzeal Arad, dir. Eugeniu Criste Societatea Istoricilor Filiala Arad, Prof. Gabriela Gureanu, Directorul Bibliotecii Județeane „A. D. Xenopol” Arad, Dr. Stoica Cristian director la Școala Profesională „ASTRA Vagoane” Arad, doamna profesor Florica Ranta Cândea și nu în ultimul rând profesorul Ioan Tuleu care a concluzionat aceste comunicări.

Pentru că profesorul dr. Gheorghe Șora a fost și un iubitor al poeziei, scriind și numeroase volume de versuri, au fost recitate din lucrările sale poezi de către elevii Răzvan Bâlea, clasa VI Șiclău, și Raisa Bătrânuț, clasa a VIII-a Grăniceri.

În partea a treia a evenimentului au fost oferite Diplome Omagiale, Diplome de Excelență și ACTUM HONORIS, cadrelor didactice pensionare și fostelor doamne director ale Școlii Gimnaziale Grăniceri.

La final conducerea Școlii Gimnaziale Grăniceri împreună cu Consiliul Profesoral au adus mulțumiri tuturor participanților și elevilor care au fost prezenți la această zi de sărbătoare a comunității și în special a școlii.

Dir. Prof. dr. Krizner Paul