Statele membre UNESCO au declarat prima zi de joi a lunii noiembrie drept Ziua internațională împotriva violenței și a bullying-ului în școli, inclusiv a hărțuirii cibernetice – ciberbullying.
Inițiativa atrage atenția că violența școlară, sub toate formele sale, reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor și adolescenților la educație, la sănătate și bunăstare.
„În această zi, UNESCO dorește să reamintească tuturor victimelor bullying-ului că nu sunt singure. Întreaga comunitate internațională le susține și le este alături. Este timpul să punem capăt acestui flagel global o dată pentru totdeauna. Este timpul să facem acest lucru împreună”, transmite organizația.
Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil / de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.
Cuvântul bullying nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare.
Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.
La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul. În 2019, România a adoptat o lege împotriva bullying-ului.
Biserica se implică frecvent în proiecte de conștientizare a fenomenului sau în susținerea celor afectați. Subiectul a fost abordat recent la Congresul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”.
Sursă foto: Fundația Sfânta Macrina