Ne aflăm într-o perioadă specială a anului bisericesc, când, cu pași repezi, ne apropiem de Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, un prilej al bucuriei, al nădejdii și, nu în ultimul rând al comuniunii întru dragostea Celui născut în ieslea Betleemului.
Evanghelia de astăzi, ne pregătește de această perioadă, pentru că ne înfățișează o pildă cu un stăpân care, deși refuzat pe nedrept de apropiații săi chemați la cină, îi aduce pe cei oropsiți, săraci și neputincioși și pe cei de la toate porțile cetății pentru a intra în comuniunea iubirii Sale. Este un mesaj puternic, prin care Dumnezeu cheamă pe sluga sa și așteaptă ca și aceasta să îi dea un răspuns de devotament și ascultare în harul și cuvântul dat Lui.
Duminica a XXVIII-a după Rusalii (a Sfinților Strămoși ai Mântuitorului, cum mai este numită) a fost o zi cu totul specială pentru credincioșii Parohiei Apateu, din Protopopiatul Ineu, deoarece l-au avut în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei, al Aradului.
La primele ore ale dimineții, Chiriarhul a fost întâmpinat de către Pr. Adrian Zaha, Protopopul Ineului, Pr. Constantin Ilica, Parohul bisericii din Apateu, Pr. Cătălin Rus, de la Parohia Sebiș 2, Pr. Adrian Hanțiu de la Parohia Vânători și Pr. Ioan-Flavius David, de la Parohia Seliștea și o mulțime mare de credincioși ai Parohiei.
Ierarhul a săvârșit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, alături de soborul amintit mai sus, la care s-au mai adăugat Arhid. Claudiu Condurache și Diac. Bogdan Noghiu.
În cadrul slujbei, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre ,,Chemarea la cină” (cf. Luca 14, Coloseni 3) sau semnificația acesteia ca privind comuniunea între participanți cu precădere din punct de vedere religios, vizând pe cei care răspund după cuviință ospitalității Stăpânului casei. ferindu-se de purtarea celor care se scuză de neprezentare sub motive nepotrivite. Întreaga relatare constituind un îndemn de a răspunde fără șovăială voinței divine care privește mântuirea tuturor credincioșilor.
La slujbă au participat și autorități locale, dintre care amintim pe Domnul Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad și Domnul Sorin-Ioan Dănila, Primarul comunei Apateu.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Parohiei Apateu, un cor cu tradiție și cu multă dragoste față de cântarea bisericească și condus de către Părintele Constantin Ilica, parohul localității.
La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Constantin Ilica a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru popasul duhovnicesc în parohia Apateu și a amintit că, într-o perioadă ca cea de astăzi, se împlinesc 112 ani de la târnosirea bisericii, săvârșită de către vrednicul de pomenire Episcop Ioan Ignatie Papp al Aradului.
De altfel, în anul 1755 existau două biserici de lemn, cea veche cu hramul „Sfinții Arhangheli”, iar cea nouă, „Pogorârea Sfântului Duh”, sfințită la 16 iunie 1755. În anul 1835, cea de-a doua biserică este înlocuită cu alta din zid, care purta hramul celei vechi, adică „Pogorârea Sfântului Duh”. În anul 1911, aceasta a fost înlocuită cu actuala biserică, după un stil baroc, cu o turlă care seamănă mult cu cele două ale Catedralei Vechi din Arad.
Apoi, în duh de comuniune și sărbătoare, toți clericii, autoritățile locale și credincioșii au participat la o agapă frățească în căminul cultural al localității.
Arhid. Claudiu Condurache