Bârzava – sfințirea monumentului eroilor și sfinţirea a trei capele

Pentru comunitatea bârzăveană, data de 24 Ianuarie a însemnat mult mai mult decât Unirea Principatelor, pentru că în cinstea Unirii, la Bârzava a avut loc inaugurarea și sfințirea unui frumos monument amplasat în fața Primăriei, un monument prin care sunt amintiți toți eroii comunei care au căzut la datorie în cele două războaie mondiale.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Dumitru Paina, având opt laturi pentru că și comuna Bârzava are opt sate, în care sunt amintiți toți feciorii satelor din comună care din păcate nu s-au mai întors acasă niciodată.

Proiectul acestui monument a fost inițiat de primarul comunei Faur Gabriel care spunea astfel: „Consider ca primar al comunei că acest monument este «o piatră de aducere aminte» pentru noi toți, este un semn al prețuirii jertfei aduse poporului roman și de acești feciori bârzăveni plecați de la coarnele plugului ca să-și apere țara. O comunitate sau un neam care nu își cunoaște trecutul, este sortit pieirii, de aceea cred că ziua de 24 Ianuarie este cea mai potrivită să inaugurăm și să sfințim acest monument care ne aduce aminte de feciorii satelor noastre care nu s-au mai întors acasă”.

Un moment solemn de aducere aminte

În fața monumentului a avut loc o slujbă de sfințire la care au participat un sobor de preoți din toată comuna Bârzava împreună cu părintele protopop de Lipova – Nelu Mercea, apoi preotul paroh Bandea Gheorghe – parohia Bârzava, preot paroh Constantin Petru – parohia Lalașinț, Preot paroh Lulaș Dan – parohia Căpruța, preot paroh Adin Păiușan – parohia Monoroștia și filia Dumbrăvița, preot paroh Bachiș Ioan Mihai – parohia Baia cu filia Slatina de Mureș și preot paroh Florea Florin – parohia Groșii Noi, care au oficiat o slujbă religioasă de pomenire a celor care au luptat pe frontal celor două războaie mondiale și de sfințire a monumentului. Apoi a urmat tăierea panglicii de inaugurare de către primarul comunei Gabriel Faur, subprefectul Marius Sulincean, deputatul Mihai Fifor și senatorul Eusebiu Pistru, după care a urmat depunerea de coroane, din partea Senatului României, din partea Camerei Deputaților, din partea Prefecturii Arad, din partea primarului comunei Bârzava, din partea Consiliului Local Bârzava, din partea Școlii Gimnaziale Bârzava, din partea subunității de pompieri Bârzava, din partea Ocolului Silvic „Piatra Cerbului” Bârzava, din partea Poliției Lipova, din partea filialei PSD Arad. A fost un moment solemn si de apreciat totodată prin faptul că primarul Gabriel Faur, împreună cu administrația locală Bârzava nu au uitat trecutul acestei comune și au reușit ca dincolo de modernizarea comunei să realizeze și un astfel de monument prin care sunt cinstiți toți eroii comunei.

Capele noi la Bârzava, Dumbravița și Lalașinț

După terminarea ceremoniei de depunere a coroanelor, atât reprezentanții comunei, cât și întregul sobor de preoți şi invitații s-au deplasat la cele trei noi capele mortuare finalizate de curând la Bârzava, Dumbravița și Lalașinț pentru a fi inaugurate și sfințite. La fiecare capelă a avut loc tăierea panglicii și o slujbă religioasă de sfințire.

Iată că într-o singură zi în comuna Bârzava a avut loc sfințirea monumentului cât și sfințirea celor trei capele. Este de apreciat strădania administrației locale atât pentru realizarea monumentului cât și pentru cele trei capele construite în perioada ce a trecut. O altă capelă care este in lucru va fi data în folosință anul acesta la Căpruța, iar peste toate acestea urmează și alte lucrări noi de infrastructură în comună. „Mă bucură faptul că am reușit să finalizăm aceste trei capele în comună, urmând cea de a patra respectiv capela din Căpruța care se va finalize anul acesta. Sunt obiective foarte necesare pentru că, vrem sau nu, este nevoie în fiecare localitate de o astfel de capelă. A fost o zi mare pentru comunitatea bârzăveană pentru că fiecare obiectiv realizat este un pas spre modernizarea comuneiVom continua cu asfaltări de străzi și alte obiective necesare care să ne facă viața mai confortabilă. Cu toții ne dorim o comună modernă și cred că avem și realizări frumoase finalizate și în anul care a trecut iar una dintre acestea este construcția și modernizarea drumului comunal care leagă Slatina de Mureș de comuna mamă Bârzava. A fost visul de zeci de ani a celor din Slatina de Mureș și iată că am reușit să trecem asfaltul peste dealul RUȘCIU, până la intrarea în Slatina de Mureș. Acum se poate circula cu turisme, microbuze și camionete și pe acest traseu. Este un drum comunal, nu este destinat traficului greu, pentru că a fost conceput a veni în sprijinul cetățenilor comunei noastre și pentru dezvoltarea turismului în zonă. Dacă punem în calcul și podul de peste Mureș dintre Căpruța și Bătuța putem spune că astăzi avem legături auto în toată comuna inclusiv peste Mureș, iar acest lucru ne bucură pe toți cei care locuim aici începând de la poalele Zărandului până pe Banat”, a încheiat primarul Gabriel Faur.

Dorin Bodea

Sursa: www.arq.ro