La Parohia Cintei, din Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, în Săptămâna a V-a din Postul Mare, se desfășoară seri duhovnicești, cuprinzând slujbele care se fac în locașul de cult, inclusiv Deniile de miercuri (a Canonului cel Mare, de pocăință, al Sfântului Andrei Criteanul) și vineri seara (a Acatistului Buneivestiri), precum și cuvinte de învățătură, rostite de ierarhi, sau diferiți clerici invitați de Părintele Paroh Nicu Breda, care de la venirea sa în această Parohie, acum două decenii, a inițiat și această activitate misionar-pastorală adresată credincioșilor săi.
La slujirea de joi seara (30 martie 2023), a participat din nou, pentru a 7-a oară, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a răspuns invitației adresate de Părintele Paroh Nicu Breda și a săvârșit slujba Vecerniei, rostind la final un cuvânt de învățătură. La fel ca și în anul trecut, răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”, din Arad, condus de Părintele Gabriel Streulea, care a marcat astfel, în mod concret, prin frumusețea cântării liturgice, anul dedicat imnografilor și cântăreților bisericești.
Ca de fiecare dată, Ierarhul a fost întâmpinat, la sosirea sa în Parohie, de Preotul Paroh și credincioșii săi, de diferite vârste, împreună cu copii și tineri, purtând în mână prapuri. Părintele Nicu Breda i-a adresat oaspetelui un cuvânt de bun venit, subliniind și grija pentru persoanele vârstnice, în acest an care le este dedicat lor, dar și bucuria de a avea din nou, în mijlocul credincioșilor, Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad. Acesta i-a încântat pe credincioși, prin frumusețea cântărilor liturgice, dar și printr-un mini concert cu cântări din timpul Postului Mare care a avut loc la finalul slujbei. Între credincioșii prezenți la slujbă s-au numărat Domnul Gheorghe Dudaș, Primarul Zărandului, dar și cadre didactice de la Școala Generală, cu clasele de predare I-VIII, din Cintei și Zărand, elevii care participă la orele de religie, împreună cu Profesorul lor Vand Cătălin.
În cuvântul de învățătura, rostit la finalul Vecerniei, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre valoarea și importanța acestei Săptămâni Duhovnicești în perioada Postului Mare, despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii și despre valoarea femeii, în viața Bisericii și în istoria lumii, care este redat, la modul cel mai înalt cu putință, prin Sfânta Fecioară Maria și Născătoarea de Dumnezeu, cea care a realizat din nou unirea omului cu Dumnezeu, esența mântuirii și scopul omului în viața sa pământeană. Ierarhul a remarcat, de asemenea, frumusețea locașului de cult, prin lucrările de întreținere și dotare, care au fost efectuate de-a lungul anilor, de către Părintele Paroh Nicu Breda, dar mai ales frumusețea obștii credincioșilor, care constituie podoaba cea mai de preț a Bisericii noastre.
A urmat concertul de cântări, din vremea Postului Mare, iar la final Părintele Paroh Nicu Breda a adus mulțumire Ierarhului și Grupului Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” pentru seara duhovnicească înălțătoare, care a avut loc la Cintei și care va fi urmată și de alte manifestări asemănătoare, urmând să fie încheiată duminică, 2 aprilie, de către Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului.
În cadrul acestor seri duhovnicești de la Cintei, au mai participat: Părintele Teofan Mada, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Aradului (în Duminica a 4-a din Postul Mare), Părintele Cristian Cosma, de la Sintea Mică (luni), Părintele Liviu Pamfiloiu la Parohia „Caporal Alexa” (marți), Părintele Pensionar Botea Alexandru, fost Protopop de Sebiș și Părintele Romică Confideratu, de la Parohia Zarand (miercuri), Părintele Marius Vidican de la Parohia Bătania din Episcopia Ungariei și Părintele Arhidiacon Cristian Petruț, de la Catedrala Veche din Arad (care vor participa la slujba de vineri seara) și Părintele Viorel Albiș, de la Parohia Chișineu Criș II – Pădureni (sâmbătă seara).
Serile duhovnicești de la Cintei au ajuns la cea de-a 20-a ediție, fiind inițiate de Părintele Nicu Breda în anul următor, după instalarea sa ca Preot Paroh în această Parohie (în 2001) și ele au continuat anual, cu excepția pauzei impuse de pandemie.
Biserica ortodoxă românească din Cintei datează din anul 1863 și este închinată Praznicului „Înălțării Domnului”.
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria