„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani de la înființarea celui mai înalt for de știință și cultură din ţară.
„Cum ştiţi, în 1948 au fost excluşi din Academie 98 de membri. Enorm. Academia a fost practic desfiinţată. Membrii titulari, corespondenţi şi de onoare consideraţi, datorită gândirii, operei şi convingerilor lor politice, neadaptabili noilor orientări ale culturii, ostili regimului comunist, ce s-o mai lungim, cu comisarii sovietici aici, au fost socotiţi duşmani de clasă. Mulţi au fost arestaţi, iar dintre ei unii au murit în închisorile comuniste”, a evocat Președintele Academiei Române.
„Ulterior, Academia a fost deposedată, fără forme legale elementare câteodată, de fundaţii, de colecţii de documente, de tezaurul de monede, de piese arheologice, de opere de artă, transferate abuziv altor instituţii şi recuperate, parţial, abia după 1989”, a adăugat academicianul.
Acad. Ioan-Aurel Pop a reamintit că „între anii 1974 şi 1989 i s-a interzis Academiei să mai primească noi membri, i s-au răpit institutele, aşezământul urmând să moară prin extincţie biologică”.
„Ceea ce aproape s-a întâmplat. În 15 ani să vă imaginaţi câţi oameni au murit din Academia Română, câţi membri s-au stins, în timp ce înflorea o altă Academie, paralelă, plăcută regimului comunist. Soarta însă nu a permis stingerea Academiei şi Academia a renăscut”.
Ioan-Aurel Pop a arătat că instituţia pe care o conduce este „o alcătuire omenească şi, prin urmare, are toate calităţile şi defectele unor asemenea creaţii omeneşti, prin natura lor imperfecte”.
„Cu toate acestea, Academia are şi a avut în toată existenţa ei o anumită unicitate, bazată pe independenţa spiritului creator al elitei intelectuale de cel mai înalt nivel, elită pe care o reuneşte sub cupola ei. Academia are obligaţia morală de a cultiva valori, virtuţi şi încredere în forţa omului, a naţiunii şi a naţiunilor”, a încheiat Ioan-Aurel Pop potrivit Agerpres.
În cadrul evenimentului, prof. Adrian Bejan, membru de onoare al Academiei Române, a susţinut conferinţa „Libertate, frumuseţe, evoluţie, natură.
Totodată, a avut loc, în format online, o întâlnire a conducerilor Academiei Române şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
În cadrul Zilei porţilor deschise, publicul a putut vizita Aula Academiei, Clubul Academicienilor, Muzeul Memorial şi a beneficiat de un tur ghidat în Biblioteca Academiei Române.
Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu