În zilele de 30 și 31 mai s‑a desfășurat, la București, Consfătuirea națională a directorilor seminariilor și liceelor teologice ortodoxe din Patriarhia Română. La finalul evenimentului, conducătorii acestor instituții de învățământ au fost primiți de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Palatul Patriarhiei.
Miercuri s‑a desfășurat, la Centrul național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală, a cincea și ultima sesiune de lucru din cadrul întrunirii directorilor instituțiilor de învățământ teologic preuniversitar. În continuare, aceștia au vizitat Palatul Patriarhiei, iar la finalul vizitei au fost primiți, în Sala „Europa Christiana”, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic‑educațional al Administrației Patriarhale, a mulțumit Întâistătătorului Bisericii noastre pentru binecuvântarea acordată în vederea desfășurării acestei consfătuiri naționale și pentru purtarea de grijă deosebită arătată față de învățământul teologic preuniversitar.
Preafericirea Sa le‑a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat necesitatea adaptării procesului didactic și formativ derulat în aceste instituții de învățământ la provocările existente în societatea actuală: „Ne bucurăm că ați avut, în aceste două zile, posibilitatea de a discuta împreună situația în care se află învățământul teologic preuniversitar, mai precis seminariile și liceele teologice din Patriarhia Română. Ați luat act și de schimbările aduse de noile legi ale educației. Ne aflăm într‑o perioadă de transformare, de modificări ale modului de a organiza anul școlar. Aceste schimbări cer o adaptare nouă în ceea ce privește conținutul manualelor de seminar, precum și corelarea între conținut și numărul orelor alocate unei anumite discipline. De asemenea, este important să reținem că seminarul are un specific aparte: nu numai că transmite cunoștințe, ci și formează caractere mai mult decât universitatea. În seminar, tinerii, mai ales când trăiesc în internat, participă la slujbe și învață mai multă muzică decât se învață la facultatea de teologie. Absolvenții de seminar sunt deseori cei mai de folos corurilor acestor facultăți și activităților desfășurate în eparhie. Este nevoie de o dinamică a seminariilor, dar, totodată, se constată că, din cauza declinului demografic, numărul candidaților la seminar și la facultățile de teologie se diminuează. De aceea, vor rezista în viitor doar școlile de teologie performante, atractive, în care nu există plictiseală și o simplă repetiție a învățăturilor, ci entuziasm și realizare a faptului că tradiția este o realitate dinamică, care reia ce este valoros de la generațiile anterioare, dar caută și noi forme de exprimare și adaptare pentru ca mesajul Evangheliei să fie perceput mai ușor. Vedem peste tot în societate tendința de a transmite un mesaj concentrat și de a folosi texte scurte. Este nevoie de o anumită adaptare, de pildă cea a manualelor. Pe de altă parte, trebuie să evităm sărăcirea, pentru că putem face o concentrare care aduce multă sărăcire a informațiilor și propovăduirii evanghelice. De aceea, manualele trebuie să prevadă și informații complementare printr‑o bibliografie accesibilă, atât în limba română, cât și în limbi de circulație internațională”.
„Seminariile de astăzi sunt foarte necesare. Ele nu pot fi înlocuite doar cu studiile universitare de teologie, chiar dacă anumiți elevi care au terminat licee obișnuite au acumulat multe cunoștințe și învață din mers ceea ce un elev de seminar a învățat în patru ani. În anul 1940, rectorul Universității din București a ținut o conferință în care spunea că seminariile teologice sunt cele mai românești școli din România, fiindcă nu sunt pluriconfesionale și nici plurietnice. Seminariile au și o capacitate mai mare de a dezvolta sentimentul patriotic, iubirea de țară și cinstirea eroilor, care au fost foarte mult diminuate în cărțile existente în învățământul public. Trebuie să cultivăm această dimensiune a cinstirii eroilor și sfinților și a transmiterii valorilor naționale, desigur, într‑un context internațional. Aceasta este o misiune adresată în primul rând seminariilor teologice”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La finalul întâlnirii, Preafericirea Sa a oferit fiecăruia dintre directorii prezenți volume ce reunesc lucrările simpozioanelor internaționale de teologie dedicate Anilor omagiali 2021 și 2022: „Pastorația românilor din afara României: responsabilitate eclesială și unitate etnică” și „Importanța rugăciunii în viața eclesială și personală a credincioșilor”. Fiecare dintre cei prezenți a primit aceste volume în două exemplare, câte unul fiind destinat bibliotecilor instituțiilor de învățământ pe care le reprezintă. În semn de recunoștință pentru purtarea de grijă arătată în mod constant, organizatorii și participanții Consfătuirii naționale a directorilor seminariilor și liceelor teologice i‑au oferit Patriarhului României un frumos buchet de flori.
Emilian Apostolescu