Duminică, 20.08.2023, a unsprezecea după Pogorârea Duhului Sfânt, parohia Vărșand a fost gazda unei noi întruniri a preoților din Cercul pastoral-misionar Chișineu-Criș, coordonaţi de PC Părinte Daniel-Mirel Dumitru.
Cu această ocazie, în curtea bisericii parohiale cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, s-a oficiat începând cu orele 18.00 Taina Sfântului Maslu de către preoții prezenți la întrunire.
Soborul preoților slujitori s-a constituit după cum urmează: Pr. Daniel-Mirel Dumitru-parohia Chişineu-Criş I, Pr. Cantemir Lipovanu-preot pensionar, Pr. Viorel Boțoc – parohia Socodor, Pr. Gabriel Gosta – parohia Șimand, Pr. Mircea Hurdea – parohia Șimand, Pr. Ioan Pavel-parohia Sintea-Mare, Pr. Florin Borca- parohia Șepreuș, Pr. Dan-Viorel Albiş-parohia Chişineu-Criş II, Pr. Ovidiu Ardelean – parohia Șiclău, Pr. Cătălin Tulcan- parohia Socodor, Pr. Adrian Hanțiu- parohia Vînători, Pr. Sandu Costin- parohia Pilu, Pr. Cătălin Anghel- parohia Joia Mare, Pr. Valentin Strâmbei- parohia Mănăștur, Pr. Lucian Gajdoș- parohia Julița și preotul paroh Gheorghe- Gabriel Juc.
Cuvântul de învăţătură la Taina Sfântului Maslu a fost rostit de părintele Mircea Hurdea, de la parohia Șimand, care, în cuvântul său, rostit pe marginea pericopei evanghelice de la Matei 18, 23-35, care relatează Pilda datornicului nemilostiv, a vorbit despre datoriile fiecărui om și îndeosebi a creștinului, în raport cu Dumnezeu, cu semenii săi și cu societatea în general, dar și față de sine însuși. Totodată, părintele a accentuat în cuvântul său și rolul extrem de important al iertării în relațiile inter-umane, subliniind faptul că noi primim de la Dumnezeu iertarea păcatelor noastre doar în măsura în care și noi iertăm greșelile semenilor noștri, așa după cum cerem și în Rugăciunea Domnească.
Deasemenea, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, părintele Mircea Hurdea a subliniat și fundamentat scripturistic și patristic rolul cântării bisericești în cultul Bisericii, pomenind și de cuvintele regretatului profesor de Muzică al Teologiei arădene, Dr. Mircea Remus Buta, care spunea că ,,muzica începe atunci când se termină cuvintele”.
Preotul paroh Gheorghe- Gabriel Juc, a mulțumit în încheiere preoţilor şi credincioşilor prezenţi, susținând apoi referatele cu următoarele teme:,, Marginalizarea persoanelor vârstnice și excluziunea socială a acestora. Vârsta a treia – o perioadă amenințată de singurătate. Exodul tinerilor.’’ şi ,,Începuturile cântării bizantine în spațiul creștin românesc. Școli de muzică bisericească în perioada medievală”. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.
Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul misionar Chişineu-Criş va avea loc în data de 03 septembrie , în parohia Nădab.
Pr. Daniel-Mirel Dumitru, Parohia Chişineu-Criş I.