Sinaxa monahală a Arhiepiscopiei Aradului

La Centrul Eparhial a avut loc joi, 18 ianuarie 2024, întrunirea Sinaxei monahale a Arhiepiscopiei Aradului. Sinaxa s-a bucurat de prezenţa și binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi a Preasfinţitului Părinte Episcop Emilian Crişanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

În cadrul sesiunii inaugurale, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a salutat prezenţa Părinţilor Consilieri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Aradului la şedinţa Sinaxei, evidenţiind dimensiunea practică de conlucrare dintre Protopopiate, Parohii şi Mănăstiri spre soluționarea problemelor curente.

Anul 2023 nu a fost lipsit de semne de nădejde din care să germineze în continuare dinamismul vieții monahale de obște în această regiune de țară, cu tradiție de viață monahală milenară neîntreruptă. A fost acordată cea mai înaltă distincție eparhială, Crucea ,,Sfântul Ierarh Sava Brancovici”, celor mai vechi părinți din obștea Mănăstirii Hodoș-Bodrog, Preacuviosului Părinte Arhimandrit Nestor Iovan, fost stareț și ctitorul contemporan al mănăstirii, precum și Preacuviosului Părinte Protosinghel Modest Lombrea, maestru al artei veșmântului bisericesc, ambii cu o viețuire și activitate bogată de peste patru decenii în această mănăstire și în țară.

Activitatea administrativ-ctitoricească a continuat în Mănăstirile și Schiturile eparhiale, după ce în perioada recentă Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a efectuat slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii Feredeu, a târnosit biserica de lemn, în stil maramureșan, a Schitului din Tămand. De asemenea, Schitul de maici de la Roșia a reușit să finalizeze lucrările de ridicare a unui paraclis exterior. De asemenea, după înființarea Schitului „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Frumușeni,  lucrările de început, de temelie ale Schitului au fost demarate și au avansat sub coordonarea Preacuviosului Părinte Protosinghel Iustin Popovici, Consilier Cultural eparhial.

Programul Sinaxei a continuat prin evidenţierea dimensiunilor misionare ale vieţii monahale prin prezentarea de către Părinţii stareţi şi Maicile stareţe a unei sinteze a activităților liturgice, gospodăreşti, sociale și culturale ale mănăstirilor și schiturilor. În fine, în cadrul Sinaxei s-a raportat implimentarea Contractului semnat de Sfânta Mănăstire Hodoș-Bodrog, în calitate de beneficiar, cu S.C.P. Pasma Constructor S.R.L., în calitate de prestator, privind instalarea unui sistem fotovoltaic. Acest proiect și investiție în eficiența energetică este deja funcțională de câteva luni.

Dimensiunea culturală a Sinaxei monahale a fost reliefată prin dezbateri tematice coordonate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Emilian, referitoare la proclamarea Anul omagial și comemorativ 2024 în Patriarhia Ortodoxă Română: Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. Au susținut referate tematice dedicate Anului omagial și comemorativ 2024 în Patriarhia Română: 1) PC Protosinghel Agapie Corbu, Starețul Schitului „Buna Vestire” din Almaș; 2) PC Părinte Arhimandrit Ilarion Tăucean, Starețul Sfintei Mănăstiri Feredeu ; 3) PC Părinte Protosinghel Grigorie Timiș, Starețul Sfintei Mănăstiri Hodoș-Bodrog. Prin dedicarea Anului 2024 unei atenții sporite spre oamenii bolnavi sau afectați de multiple dependențe (adicții, dependențe, vicii) s-a reflectat și asupra planului social-filantropic şi social-medical complex prezent în instituțiile medicale multiple, înființate, coordonate și administrate de Biserică (cabinete medicale, centre de recuperare și de terapie, spitale), dar și în instituțiile medicale acreditate de stat, prin cooperarea dintre preoții de spitale și/sau de asistență socială și cadrele medicale sau psihologi/psihiatri. Comemorarea în anul 2024 a tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, iubiți și cinstiți în spiritualitatea românească este un moment prielnic de înnoire a rugăciunii pentru vindecarea bolnavilor și de apreciere recunoscătoare a celor care îi îngrijesc pe cei bolnavi sau suferinzi la casele lor, în centre medicale, policlinici sau în spitale.

La finalul Sinaxei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei şi Preasfinţitul Părinte Episcop Emilian au mulțumit tuturor stareţilor şi stareţelor mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Aradului pentru activitatea depusă în anul 2023, pentru prezenţa şi conlucrarea în cadrul Sinaxei monahale, dorindu-le împlinirea cu succes a tuturor activităţilor propuse pentru anul în curs 2024.

 Arhim. Teofan Mada, exarh