Duminica Ortodoxiei sau prima Duminică din Marele Post, reprezintă o dublă semnificație la nivelul Bisericii Ortodoxe: în primul rând se face referire la chemarea la apostolat, chemare pe care o putem interpreta ca și identificarea noastră cu Hristos, pentru că are o dimensiune universală, și în al doilea rând se vorbește de izbânda Bisericii împotriva celor care erau împotriva icoanelor și le-au dorit distruse sau date afară din biserică, adică a iconoclaștilor.
Această dublă semnificație s-a transpus și în sufletele noastre ca și credincioși ai Bisericii și, de asemenea, ca și creștini putem spune că avem acest dar al sfinților pretutindeni, ca și modele și ca mijlocitori pentru noi în fața Atotmilostivului Dumnezeu.
Și la Catedrala Arhiepiscopală, prima Duminică a Sfântului și Marelui Post a fost o sărbătoare a comuniunii și a dragostei în Hristos.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei, a slujit sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, alături de soborul preoților și diaconilor sfântului locaș, alături de care s-a mai adăugat Părintele Arhidiacon Bogdan Noghiu, inspector în cadrul Centrului Eparhial.
Răspunsurile Liturgice au fost date de către Corul Mixt al Catedralei arădene, dirijată de către Părintele Diacon Laviniu Morariu.
La momentul cuvenit, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură adecvat duminicii de astăzi, prin care a arătat rolul formării Bisericii prin Apostolii Mântuitorului, conform citirilor zilei (Ev. Ioan 1, 43-51; Ap. Evrei, 11) dar și rolul icoanelor în sfintele noastre biserici, reliefând spațiul sacramental de închinare. La finalul cuvântului de învățătură, Părintele Dr. Mircea Florin Cricovean, slujitor al Catedralei, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.
Tot ca o parte esențială a duminicii de astăzi, Ierarhul împreună cu slujitorii, au coborât apoi pe esplanada din fața Catedralei pentru actul de sfințire a Troiței Maicii Domnului. Ca un simbol și, totodată, o arătare a comuniunii, credincioși ai Parohiei Grădiște 1, însoțiți de Părintele Paroh Octavian Blaj au venit în procesiune cu icoane și prapori. Apoi, Chiriarhul a săvârșit slujba de sfințire propriuzisă a crucii care are înglobată două icoane în mozaic și sticlă topită ale Maicii Domnului, Odrighitia și Eleusa.
La ridicarea troiţei și-au adus contribuţia : Arhitect Emil Anghel – proiectul arhitectural; Inginer Sorin Soriţeu – proiectul structurii de rezistenţă; Domnul Sandu Ion – PAB Romania – confecţionarea structurii metalice; Fam. General Heredea Vasile-Ionel – donator Icoane; Doamna Lucia Iordan a susţinut financiar costul materialui lemnos (stejar); Domnul Profesor Cătălin Băluț – pictorul Catedralei și consultantul artistic de specialitate; Arhid. Claudiu Condurache – designer machetare; Arhid. Alexandru-Adrian Tiulea – contribuție financiară; Doamna Vlad Ioana – betonul pentru fundație; SC. Rodspectra Srl – Arad – armătura metalică a fundaţiei; Domnul Radu Lazea – lucrări de escavare, cofrare şi turnare a betonului de fundare; Domnul Gheorghe Grădinaru – placarea soclului cu marmură; lucrările de tămplărie şi sculptură fiind executate în atelierul SC. Mobil Art Srl, de către Remus Beleiu şi Ioan Cati; icoanele-mozaic au fost realizate de către Domnul Virgil Moraru – SC. Art Georgies din Iași.
Astfel, Duminică de astăzi a constituit cu adevărat un praznic al comuniunii, a jertfei sfinților și un urcuș duhovnicesc spre Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Arhid. Claudiu Condurache