Cerc pastoral-misionar în parohia Sâmbăteni

Duminica 14.04.2024 la orele 16, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei Seviciu Arhiepsicop al Aradului s-a constituit Cercul pastoral-misionar nr. 3 Șiria, unde a participat un sobor ales de preoții: Radeș Mihai de la parohia Mâsca, Trif  Adorian de la parohia Galșa, Botezatu Iulian și Bilidariu Aurel de la parohia Șiria, Jula Petru de la parohia Cuvin, Mircea Ciorogariu de la parohia Ghioroc, Baba Doru de la parohia Sâmbăteni, Ungur Daniel de la parohia Păuliș și Baba Lucian de la parohia Variașu Mare.

Preoții prezenți au săvârșit Taina Sfântului Maslu, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Blidariu Aurel de la parohia Șiria, unde a făcut referiri pericopa evanghelică duminicală (Marcu 9 17-32)- Vindecarea fiului lunatic. Tatăl acelui copil chinuit de diavol este întrebat de către Mântuitorul de cât timp suferă copilul. Această intrebare poate lămuri un aspect foarte important – omul poate fi chinuit de diavol în orice perioada a vieții. Cele mai puternice arme impotriva lucrării vrăjmașului diavol sunt postul și rugăciunea, așa cum ne învață Sfântul Apostol Pavel” Îmbrăcati-vă cu armele lui Dumnezeu, ca să puteți sta împotriva lucrării vrăjmașului”(Efeseni 6,11)

Preotul Trif Adorian  de la parohia Galșa a dat citire referatului cu tema ,,Taina Sfântului Maslu: lucrarea principală a Bisericii pentru cei bolnavi și suferinzi”. Referentul a vorbit despre vindecarea sufletească și trupească oferită de Bunul Dumnezeu pentru cei care  participă cu multă credință la Taina Sfântului Maslu.

Pentru vindecare omul are nevoie de credinţă. De aceea Sfântul Iacov spune că „rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica , și de va fi păcate, se vor ierta lui” ( Iacov 5,15). „La Sfântul Apostol Marcu citim că Sfinţii Apostoli ungeau cu untdelemn pe mulţi bolnavi şi-i vindecau (Marcu 6, 13). Despre această Taină Sfântă avem, de asemenea, mărturii şi de la Sfinţii Părinţi şi scriitori bisericeşti. Cu deosebire vorbesc limpede despre Taina Sfântului Maslu Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Gură de Aur şi Sfântul Chiril al Alexandriei. Sfântul Ioan Gură de Aur a întocmit chiar și rugăciuni pentru vindecarea celor bolnavi şi rugăciunile acestea au intrat în slujba Maslului

La final preotul paroh Baba Doru a mulțumit preoților și credincioșilor pentru că au impodobit Biserica prin prezența lor și i-a invitat la o agapă creștină.

Preot Botezatu Iulian Dimitrie