Ziua Internațională a Muncii, marcată anual în data de 1 mai, a fost instituită de zeci de națiuni în memoria luptei muncitorilor industriali din America pentru ziua de lucru de opt ore.
În secolul al 19-lea, în SUA, nu era neobișnuit ca muncitorii să stea până la 16 ore pe zi la postul de lucru, informează radioul public american. Pentru a obține drepturi în muncă, lucrătorii s-au implicat în demonstrații și greve masive.
În 3 mai 1886, la o demonstrație din Chicago, la care au participat zeci de mii de muncitori, au avut loc incidente care s-au soldat cu decese atât în rândurile poliției, cât și ale demonstranților.
Trei ani mai târziu, în memoria acestora, o federație internațională a grupărilor și sindicatelor socialiste a desemnat ziua de 1 Mai ca Zi Internațională a Muncitorilor. De atunci, ziua a fost adoptată de zeci de țări ca sărbătoare națională.
Totuși, în SUA și Canada, Ziua Muncii este serbată în septembrie, pentru a nu fi asociată cu ideologia socialistă.
În țara noastră, Ziua Muncii, a fost marcată prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. Ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului, când momentul era puternic ideologizat și erau organizate manifestații pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara.
După căderea comunismului, de 1 Mai, românii s-au reorientat spre timp petrecut alături de prieteni și familie.
Foto credit: Freepik.com / Cookie_studio
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews