Iratoș

PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ IRATOŞ

Hramul: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Protopopiatul de Arad

Preot paroh: Ponta Ioan

Data şi locul naşterii: 01.10.1955, oraşul Pecica, judeţul Arad

Domiciliu: comuna Iratoşu, nr. 416, judeţul Arad

Studii:

Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, secţia Pastorală

(dovadă doar pentru anul I – 1979-1980- din cauza deteriorării arhivei instituţiei)

Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, 1973 – 1978

şi alte cursuri în Arad, Caransebeş, Sibiu şi Bucureşti

Adresă de contact: telefon: 0729.559.153.

Număr de credincioşi: 290

Filia: nu este cazul

 

Istoricul bisericii

 Biserica Ortodoxă Română, respectiv capela din această parohie datează din anul 1929, când a fost construită din contribuţia benevolă a credincioşilor de către arhitectul Koncz Tabakovits din Arad. Este construită din cărămidă şi acoperită cu ţiglă.

Primul preot paroh stabilit aici după terminarea capelei şi care a păstorit timp de 36 de ani a fost Ioan Crişan.

El a fost urmat de Ioan Popovici din anul 1965, care a servit timp de 16 ani şi de Gheorghe Moţ, care a fost preot paroh până în anul 1990, iar de la 1 martie 1990 şi până prezent subscrisul Ioan Ponta.

Biserica s-a construit între anii 1968-1974 din fosta capelă căreia i s-a adăugat turnul bisericii şi pridvorul, luând astfel forma de astăzi.

Parohia Iratoşu este situată în partea de vest a ţării, la o distanţă de 22 de kilometri de municipiul Arad şi la doar 4-5 kilometri de graniţa cu Ungaria.

Slujbele religioase s-au oficiat timp de 41 de ani într-o capelă amenajată pe locul bisericii de astăzi care, cu sprijinul Consiliului şi Comitetului Parohial a ajuns să se transforme într-un adevărat lăcaş de cult.

În interior, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnică de frescă, executată de pictorul bisericesc Constantin Popescu din Rădăuţi, Suceava, între anii 1981-1982.

Lucrarea a fost impulsionată de vizita şi slujirea în această biserică a Preasfinţitului Arhiereu Vicar Gherasim Hunedoreanul din anul 1978.

La îndemnul şi prin grija părintească a Preasfinţiei sale, care a vegheat la bunul mers al parohiei atât pe linie bisericească, cât şi gospodărească, precum şi prin vizitele făcute în anii 1981-1982, când biserica se afla în lucru, a bucurat şi mai mult bunii credincioşi.

Astfel au fost duse la îndeplinire toate lucrările şi biserica îmbrăcată în haină de sărbătoare, ca o încununare a tuturor ostenelilor şi spre mulţumirea Bunului Dumnezeu pentru toate.

Duminică, în 17 iulie 1983, Preasfinţitului Arhiereu Vicar Gherasim Hunedoreanul, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, a descins în Parohia Iratoşu pentru târnosirea bisericii prin aşezarea Sfintelor Moaşte.

1 2 3 4