Parohia Bodrogul Nou

Parohia Sfântul Ierarh Nicolae” BODROGUL-NOU

Preot paroh: Bogdan Tod

Tel: 0721.606815

ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC, MONUMENTUL EROILOR]Parohia Bodrogul-Nou face parte din Protopopiatul Arad. Satul Bodrogul-Nou este o localitate ce aparține comunei Zădăreni, din județul Arad. Satul Bodrogul –Nou se afla la 15 km distanță de Municipiul Arad. Localitatea Bodrogul Vechi care initial avea 150 de locuri de casa, construite fiind aproximativ 130, era resedinta de comuna care avea denumirea de Hodos Bodrog, apartinand de localitatea Pecica judetul Arad. Dupa inundatiile catastrofale din 1970 si 1975 populatia a inceput sa paraseasca vatra satului, mutându-se pe malul stâng al râului Mureș si formandu-se astfel localitatea Bodrogul-Nou. Satul Bodrogul-Nou se afla in vecinatatea Manastiri Hodos – Bodrog, cea mai veche asezare monastica din tara noastra, cu viata monahala neîntrerupta. Satul Bodrogul-Nou are în prezent  98 de gospodării. Locuitorii se ocupă cu agricultura și creșterea animalelor. Parohia Bodrogul-Nou are un  numar de 80 de credincioși.

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Locașul de cult are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae și a fost dăruit de Mănăstirea Hodoș-Bodrog în anul 1938.În anul 1966 Biserica a fost renovată din temelie,primind actuala înfățișare și a fost târnosită de P.S.Episcop Teoctist al Aradului. Biserica a fost resfințită sub păstorirea preotului paroh Popovici Ioan, cu binecuvântarea P.S. Episcop Dr. Timotei Seviciu al Aradului în anul 1998.Casa parohială și Biserica sunt în corpul aceleiaşi clădiri construită din cărămidă.În data de 21 Noiembrie 2009 s-a pus piatra de temelie pentru Noul Locaș de cult al parohiei,stadiul prezent ,fundație si zidărie până la nivelul geamurilor(prima centuă). [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢIE][PICTURA] Lucrări mai importante s-au executat în anul 1997,când interorul Bisericii a fost împodobit cu pictura nouă în tehnica tempera de maestrul în arta ecleziastică ,Constantin Popescu-Rădăuți.Toate aceste lucrări s-au efectuat cu contribuția credincioșilor Parohiei Bodrogul-Nou și a unor donații din partea unor creștini.[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] [ŞIRUL PREOŢILOR] Pâna în prezent la Sfântul Altar al Bisericii din Bodrogul-Nou au slujit un număr de 7 preoti: Pr. Cociu Traian, Pr. Gălușcă Constantin, Pr. Crăciunel, Ieromonah Irineu, Pr. Popovici Ioan, Pr. Neagoe Marian și din anul 2014 până în prezent Pr. Tod Bogdan-Ioan. [CÂNTĂREŢI ŞI EPITROPI DE SEAMĂ]

CIMITIRUL Parohia deține un cimitir cu o suprafață de 1 hectar.

ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

DATELE DE CONTACT ALE PAROHIEI. [HRAM], [ADRESA], [OFICIUL PAROHIAL] Adresa complectă a parohiei este: Parohia Ortodoxă Română Bodrogul-Nou, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae,sat Bodrogul-Nou nr.25,Comuna Zădăreni ,județul Arad.

image

image

image

image

 image